CM Qatar 2022. Cercetătorii de la Oxford au anunțat câștigătoarea turneului! Foto

Favoritele pentru câștigarea turneului final al Cupei Mondiale din Qatar sunt, conform calculelor hârtiei sunt Brazilia, Argentina și Franța. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au o variantă proprie, variantă obținută în urma unui model matematic, informează RMC Sport. Potrivit calculelor făcute de matematicieni reiese că Brazilia va fi câștigătoare.

Matematicienii  de la Oxford au dezvoltat un sistem complex pentru a încerca să ghicească rezultatele de la Campionatul Mondial din Qatar. Modelul se bazează pe date și statistice în care sunt incluse și „expected goals”. În urma simulărilor meciurilor din faza grupelor s-au păstrat cele mai întâlnite rezultate.

Pe contul de Twitter, universitatea explică faptul că „algoritmul a simulat fiecare meci din fazele eliminatorii de 100.000 de ori”. Conform modelului, Brazilia va câștiga după ce se va impune în fața Belgiei. Naționala lui Roberto Martinez ar trece de Germania în optimi, de Portugalia în sferturi și de naționala Franței în semifinale.

Citește și: CM Qatar 2022. Ce trebuie să știi despre prima Cupă Mondială care se dispută iarna

De celaltă parte, ‘câștigătoarea’ Brazilia ar bifa victorii importante în fața naționalelor din Uruguay, Spania și Argentina. „Modelul meu anunță o victorie a Braziliei, însă nimic nu e garantat. Este doar țara care are cele mai mari șanse (14.72%) de câștig. Chiar dacă e cel mai bun model, din punct de vedere statistic sunt șanse mici să fie perfect, dar e mai bun decât alte scenarii alternative”, anunță Joshua Bull, matematicianul care a creat modelul.

Sursa foto: fifa.com