Comisia Nana: Astazi incep audierile privind terenurile din judetul Calarasi

Audierile in Comisia parlamentara de ancheta privind terenurile din comuna Nana, judetul Calarasi, incep luni, la audieri fiind asteptati membrii reprezentantii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi si prefectul George Iacob.

“La ora 15,00, reprezentantii OCPI de pe raza judetului implicat si de la ora 17,00, prefectul acestui judet”, a anuntat senatorul Gabriela Firea, la finalul primei sedinte a comisiei.

Ea a precizat ca toti cei care vor fi audiati trebuie sa vina la comisie cu documentele referitoare la subiectul anchetat. Totodata, Firea a aratat ca audierile vor viza atat institutiile, cat si persoanele implicate in cazul terenurilor achizitionate de Ioana Basescu.

Citeste si: Vezi cine face parte din Comisia Calarasi

“Audierile vor avea doua parti. In prima parte vor fi audiate institutiile, prin reprezentantii lor, in legatura cu istoricul acestor terenuri si in a doua parte vor fi invitate si alte persoane in legatura cu care se face vorbire in aceste documente, pe care le vom primi, speram, cu celeritate inca de luni. Primele institutii invitate saptamana viitoare vor fi OCPI, reprezentantii Cartii Funciare, prefectul, primarul, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, directiile agricole, consilierul Adrian Radulescu si, de asemenea, notarii implicati”, a declarat Firea.

Comisiile parlamentare de ancheta privind activitatea CEC si terenul din Calarasi

Scandalul terenurilor din comuna Nana a inceput in luna noiembrie, pe fondul informatiilor privind cumpararea de catre fiica presedintelui, Ioana Basescu, a unui teren de aproape 300 de hectare in Calarasi, cu un credit ipotecar luat la CEC Bank, pe 30 de ani, de peste un milion de euro, din care a achitat din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Presedintele Traian Basescu declara atunci ca a convins-o pe fiica sa cea mare sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar atat de mare. in replica, USL decide, in Senat, initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de catre comisia pentru buget-finante, la care este audiat, in mai multe randuri, presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

In plus, se infiinteaza, in luna decembrie, si o comisie parlamentara comuna, Senat si Camera Deputatilor, condusa de deputatul Eugen Nicolicea, de data aceasta pe tema achizitiei terenului de catre familia presedintelui. Comisia urmeaza sa-si inceapa activitatea in ianuarie 2014.

In acest context, presedintele Traian Basescu declara, pe 13 noiembrie, despre functionarea pactului de coabitare cu premierul, ca nu va intrerupe legaturile institutionale pentru o problema personala, dar ca a iesit public pentru a vedea “cat de mic e un om care ar trebui sa fie mare”.

“Lasati pactul, astazi discutam despre atacul nedemn al unui premier care are un titlu stiintific dobandit prin plagiat, al unui premier care minte, al unui premier care are problemele bugetului, al unui premier care are mii de oameni in strada si care se ocupa de o batalie mica cu fiica presedintelui, care nu este angajata politic. Despre asta este vorba astazi”, spunea Traian Basescu.

Despre o colaborarea cu premierul, presedintele preciza ca exista Constitutia si legi. “Pentru o problema personala, nu o sa intrerup legaturile institutionale, dar rostul este sa vedem cat este de mic un om care ar trebui sa fie mare. Sau macar putin mai mare decat se arata”, declara seful statului, in contextul creat de intentia majoritatii USL de a cerceta modul in care fiica presedintelui a luat creditul de la CEC Bank.

Foto: Digi 24