CONSOLIDAREA COEZIUNII SOCIALE SI A INVESTITIILOR SOCIALE PENTRU CETATENII EUROPENI

Opiniile PPE privind societatea si economia se bazeaza pe valorile crestine si pe convingerea ferma ca oamenii sunt liberi si ca trebuie sa constituie o prioritate in economia sociala de piata. Valorile fundamentale ale PPE sunt responsabilitatea, respectul, solidaritatea si justitia, prevazute de parintii fondatori ai Comunitatilor Europene, Robert Schuman si Alcide de Gasperi, Jean Monnet si Konrad Adenauer, care faceau parte din familia politica a PPE.

In continuare vom trece in revista, pozitia grupului PPE din Parlamentul European cu privire la CONSOLIDAREA COEZIUNII SOCIALE SI A INVESTITIILOR SOCIALE PENTRU CETATENII EUROPENI:

Convergenta sociala ascendenta este o conditie prealabila pentru o Europa sociala, moderna si sustenabila, rezistenta in fata provocarilor economice si sociale actuale. Ea este esentiala pentru asigurarea unor conditii favorabile pentru familiile care traiesc in Europa, pentru crearea de locuri de munca, pentru imbunatatirea conditiilor de munca si a nivelului de trai si pentru asigurarea unei protectii sociale adecvate, precum si a progresului social intr-o economie sociala de piata extrem de competitiva. Consideram ca este necesara o convergenta sociala ascendenta pentru a garanta o crestere economica durabila. Pentru a atinge obiectivele Strategiei UE 2020, aceasta convergenta necesita un cadru legislativ si de politica echitabil si eficient, precum si politici fiscale responsabile in toate regiunile europene.

CITESTE SI: Ocuparea fortei de munca, o forta de munca calificata si spiritul antreprenorial sunt o prioritate pe agenda PPE

Veniturile si salariile in Europa

Consideram ca toti cetatenii si toate familiile din Europa ar trebui sa aiba dreptul la un venit sau la un sprijin care sa le permita sa isi acopere cheltuielile de intretinere. Evaluarea nevoilor cetatenilor UE reprezinta primul pas catre o justitie sociala si o demografie sustenabila. Mecanismele de asistenta sociala trebuie sa garanteze stoparea dependentei sociale si sa constituie un stimulent pentru educatie sau pentru intrarea pe piata fortei de munca.

Toti lucratorii europeni ar trebui sa aiba dreptul la salarii care sa le permita sa aiba o viata decenta. Este ingrijorator faptul ca 8,9 % din lucratorii europeni sunt in prezent expusi riscului de saracie. Solicitam elaborarea si aplicarea unor masuri corective eficiente. Aceste masuri ar trebui sa fie elaborate la nivelul statelor membre, cu respectarea obiceiurilor, a traditiilor si a posibilitatilor bugetare din fiecare stat, tinand seama si de realitatile socioeconomice, precum si de opiniile partenerilor sociali, a beneficiarilor si a altor parti interesate. Consideram ca o piata dinamica a muncii este esentiala pentru a asigura salarii mai mari si protectie sociala pentru toti cetatenii.

Combaterea saraciei

Grupul PPE nu doreste sa marginalizeze nicio categorie a societatii noastre. Peste 3,8 miliarde EUR sunt alocati Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) pentru perioada 2014-2020. Prin urmare, invitam toate partile interesate sa foloseasca fondurile disponibile pentru a reduce riscul de saracie in modul cel mai eficace. Intr-o prima etapa, solicitam adoptarea de masuri pentru a oferi primul ajutor persoanelor sarace, urmate de masuri de sprijin personalizate care sa conduca la o viata autonoma si decenta, prin incluziunea lor pe piata muncii. De asemenea, consideram ca ar trebui acordata o mai mare importanta activitatilor organizate de biserica in acest domeniu, pentru a permite punerea in aplicare a contributiilor lor eficace si importante.

Nu ar trebui sa uitam persoanele in varsta, in special femeile. Femeile in varsta sunt deosebit de expuse riscului de saracie, in special din cauza decalajelor foarte mari de pensii intre femei si barbati. Prin urmare, incurajam statele membre sa introduca masuri specifice, precum credite pentru perioadele de ingrijire, pensii si pensii de urmas minime, precum si sa faca schimb de bune practici in acest domeniu.

Invitam Comisia Europeana si statele membre sa adapteze instrumentele existente pentru a identifica mai bine gospodariile fara persoane ocupate, imbunatatind integrarea sociala si sansele de angajare ale acestora. Aceste instrumente, impreuna cu bunele practici existente la nivelul statelor membre, ar constitui, de asemenea, un instrument important de reducere a saraciei in randul copiilor din Europa.

Credem in potentialul economiei sociale si „solidare” de a aborda o serie de chestiuni societale intr-un mod eficace din punctul de vedere al costurilor si inovator. Prin urmare, sugeram Comisiei sa dea un nou impuls investitiilor sociale.

CITESTE SI: MIGRATIA TREBUIE ABORDATA DINTR-O PERSPECTIVA GLOBALA PRIN INTERMEDIUL UNEI STRATEGII EXHAUSTIVE

Echilibru intre viata de familie si viata profesionala

Consideram ca, pentru o mai buna reconciliere a vietii profesionale cu viata de familie, este necesara o infrastructura de ingrijire a copiilor de proximitate in toate statele membre ale UE. De asemenea, solicitam imbunatatirea accesibilitatii serviciilor de ingrijire pentru parinti, familii si persoanele aflate in dificultate. Sprijinim angajatorii care sunt sensibili la aceste dificultati si cauta modalitati de a lua in considerare aceste probleme conexe, astfel incat sa aduca beneficii organizatiei, dar, mai important, sa le permita angajatilor sa ajunga la un echilibru mai bun intre viata profesionala si viata privata. Recunoastem rolul crucial al mamelor si tatilor in societatea noastra si, de asemenea, salutam si sprijinim initiativa anuntata de Comisie de a promova o mai mare participare a femeilor pe piata muncii prin cautarea unor solutii pentru obstacolele din calea unui echilibru mai bun intre viata profesionala si viata privata, in beneficiul persoanelor/familiilor si intreprinderilor.

Recunoastem importanta serviciilor de ingrijire a copiilor si a altor membri ai familiei care au nevoie de aceste servicii. Sprijinim toate masurile adoptate la nivelul statelor membre care recunosc valoarea muncii neretribuite din activitatile de ingrijire si consideram ca aceasta munca ar trebui sa fie recunoscuta in sistemele de pensii, reducand, astfel, disparitatea la nivelul pensiilor intre femei si barbati.

Imbatranirea in conditii de sanatate pe toata durata vietii trebuie sa devina, incepand din copilarie, un concept de baza in elaborarea politicii, pentru a imbunatati calitatea vietii la batranete. Acesta ar trebui sa includa standarde inalte de sanatate si siguranta la locul de munca, pe tot parcursul vietii profesionale.

Sursa foto: BBC