CSAT a avizat ordonanta privind INTERCEPTARILE. IOHANNIS: O solutie la o problema ce preocupa institutiile si opinia publica. UPDATE

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se va reuni in sedinta de urgenta, vineri seara de la ora 19.00, pentru a discuta efectele deciziei Curtii Constitutionale (CCR) privind interceptarile, transmit televiziunile de stiri. Sedinta CSAT va avea loc imediat dupa intoarcerea presedintelui KLAUS IOHANNIS din vizita in Israel si Palestina, seful statului urmand sa sustina o declaratie de presa imediat dupa incheierea CSAT.

UPDATE 20:00: Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat vineri seara ca proiectul de ordonanta de urgenta privind regimul interceptarilor a fost avizat de Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca actualul regim nu este in concordanta cu legea fundamentala a tarii.

“Sunt doua aspecte importante. Primul tine de respectarea deciziei Curtii Constitutionale. Al doilea aspect tine de nevoia de a asigura neintrerupt cadrul legislativ pentru ca justitia sa isi faca datoria, fie ca e vorba de securitate nationala sau coruptie.

Eu, ca presedinte, m-am angajat sa fiu garantul functionarii statului de drept in Romania. Guvernul a propus un proiect de OUG pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnicA. Acest proiect ofera intr-o prima etapa o solutie pentru organele judiciarE. Ulterior parlamentul poate avea in vedere si alte solutii pe care sa le dezbata

Sunt opinii potrivit carora activitatea parchetelor in absenta infrastructurii tehnice necesare ar fi afectata atat ca operativitate cat si ca administrarea probatoriului, iar ordonanta raspunde acestei preocupari.

CSAT a avizat favorabil proiectul si adoptarea de catre guvern va reprezenta o solutie fie si temporara la o problema ce preocupa institutiile si opinia publica”, a declarat KLAUS IOHANNIS intr-o scurta conferinta de presa.

Stire initiala

Reamintim ca MIERCURI a aparut motivarea deciziei Curtii Constitutionale prin care e declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala ce permitea SRI si altor servicii secrete sa faca interceptari in dosarele instrumentate de procurori.

CITESTE SI: AUGUSTIN ZEGREAN (CCR): NICI IN ANGLIA NU SE FAC INTERCEPTARI!

Curtea Constitutionala (CCR) a publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete. Potrivit deciziei, luata cu majoritate de voturi, CCR arata ca nicio reglementare din legislatia nationala in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedura penala, nu contine vreo norma care sa consacre expres competenta unui alt organ al statului, in afara organelor de urmarire penala, de a efectua interceptari, respectiv de a pune in executare un mandat de supraveghere tehnica, informeaza Agerpres.

Cel mai puternic efect al deciziei este ca se aplica proceselor aflate pe rol, ceea ce inseamna ca probele obtinute prin interceptari facute de SRI sau alte servicii se informatii nu vor mai fi luate in calcul de judecatori.

Decizia nu se aplica insa dosarelor in care au fost pronuntate solutii definitive, condamnatii in aceste spete neputand cere revizuirea sentintelor, cu o exceptie: daca au ridicat exceptii similare de neconstitutionalitate pana la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial.

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI DESPRE DECIZIA CCR: LUPTA ANTICORUPTIE VA FI INCETINITA!

Un alt efect al deciziei CCR este ca, in acest moment, procurorii nu mai pot apela la SRI sau alte servicii de informatii pentru interceptari. Daca in cazul DNA exista posibilitati tehnice, in cazul DIICOT sau Parchetului General, procurorii nu au tehnica necesara pentru a realiza interceptarile. Trebuie amintit ca decizia CCR nu se aplica probelor obtinute de SRI in urma interceptarilor efectuate pe mandate de siguranta nationala. Nu e clar in acest moment cate din dosarele DNA sunt facute pe siguranta nationala si cate cad sub incidenta deciziei Curtii.

Sursa foto: jurnalul