Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume, fiind o băutură complexă și nobilă. Ca să alegi cel mai bun vin ai nevoie de gust și de multă pricepere. Diferențele între tipurile de vin precum cel roșu, cel alb și cel roze sunt foarte mari iar tocmai datorită unicității fiecărui tip de vin, acesta au modalități diferite de a se consuma și alimente diverse lângă care se pot bea. Așadar, cum să bei vinul roșu pentru a te bucura de aroma sa intensă și de gustul nobil?
Deschiderea sticlei și paharul
- După ce sticla cu vin roșu a fost deschisă, recomandarea este să se lase să ”respire” vinul. De regulă, timpul pentru ca sticla să stea în stare deschisă este între 15 minute și o oră.
Dacă te folosești de pahare mari de vin, acestea trebuie umplute doar un sfert, iar pentru paharele mici, vinul trebuie să fie cam de o treime.
Un vin cu adevărat bun, va lăsa urme netede pe pahar, care se mai numesc și ”picioare de vin”.
Temperatura de păstrare
- Dacă vinul alb, vinul roze și șampania sunt servite întotdeauna la rece, cu vinul roșu trebuie să procedăm exact invers. Temperatura optimă pentru a consuma vinul roșu este de 12 – 20 grade Cesius.
În cazul în care bei vinul roșu pe vreme rece acesta trebuie încălzit iar pe vreme caldă trebuie răcorit pentru a ajunge la această temperatură.
Calitatea vinului
- Un vin bun îl găsești întotdeauna la sticlă și nu la cutie sau sticlă de plastic. Acest tip de vin este bun pentru a pregăti o marinadă sau pentru a ieși la un picnic.
Dacă Îți dorești într-adevăr un vin de calitate, alege un vin îmbuteliat in sticla de sticla.
În cazul în care, nu știi să faci foarte bine diferența între un vin de calitate și unul mai puțin calitativ, cea mai buna varianta este sa alegi vinul sec. Acesta este cel mai greu de contrafăcut.
Verifică pe eticheta de fiecare data producătorul și anul recoltării dar și cantitatea de zahăr.
În vinul sec ar trebui sa fie un conținut de maxim 18g/l in timp la cel demi-dulce până la 45 g/l.
Culoarea este din nou un lucru la care te poți uita. Acesta este renume sa fie limitat de, indiferent de intensitatea ei. Daca vinul este tulbure nu este un semn bun.
Degustă și nu bea
Un vin cu adevărat bun se degustă și nu se bea.
Așadar, dacă vrei sa ai o experiență completă a gustului, ia guri mici și pentru a simțit toate aromele acestuia.
Gustul și mirosul sunt cele care te vor ajuta in acest proces, așadar ține vinul în gura pentru a-l încălzit și a-i declanșa buchetul. Gustul care rămâne în gură are și el rolul de a te face să simți pe deplin calitatea vinului.
Serveste-l alaturi de preparate potrivite
Un vin bun se servește alături de preparare care îi scot în evidență aromele.
Spre exemplu acesta se potrivește perfect alături de un platou de branzeturi dar și alături de mezeluri sau preparate din carne.
Vinul roșu se potrivește perfect cu ciupercile, în cazul în care te gândești la un meniu vegetarian.
Preparatele care nu se potrivesc cu vinul roșu sunt cele prea sărate, alimentele murate sau sosurile pe baza de citrice.