Papanașii cu dulceață și smântână este un desert preferat de majoritatea românilor. Acesta are avantajul că poate fi preparat foarte rapid și ușor acasă. În continuare vă prezentăm cum se fac papanașii cu dulceață și smântână.
În primul rând trebuie să aveți la îndemână următoarele ingrediente pentru a putea prepara papanași cu dulceață și smântână:
250 de grame de branza de vaci bine scursă de zer
230-250 grame făină
1 linguriță rasă de sare
1 linguriță de scorțisoară
1 linguriță de praf de copt
1 plic de zahăr vanilat
2 ouă întregi
jumătate de litru de ulei
faină pentru presarat planul de lucru
dulceață după gust
smântână de preferință nefermentata care poate fi îndulcită cu zahăr pudră zahăr pudră.
Cum se fac papanași cu dulceață și smântână
Cum se papanași cu dulceață și smântână. În primul rând trebuie făcut aluatul pentru papanași. Într-un castron se adaugă brânza de vaci, sarea, zahărul vanilat, o linguriță de praf de copt și scorțișoara. Compoziția se mărunțește și se omogenizează, apoi se adaugă ouăle și făina. Urmează o nouă etapă de omogenizare și o frământare ușoară.
Cantitatea de făină necesară variază în funcție de dimensiunea ouălelor și de gradul de umiditate al brânzei. Ideal este ca, la final, aluatul să nu se lipească de mâini. Desemenea pe masa de lucru se presară făină pentru ca aluatul să nu se lipească.
Apoi aluatul se împarte în cinci bucăți mai mari și cinic mai mici, primele pentru papanași, iar ultimele pentru acel vârf specific (moț). Din bucățile mari se modelează papanașii, prin rotunjire și turtire, iar cu degetele se formează la mijloc o gaură care se va lărgi ușor. Astfel, papanașii se vor găti mai bine în timp ce sunt puși la prăjit. Din bucățelele mici se vor face modela cinci bile.
O cratiță cu fundul mai gros sau un vas de fontă sunt ideale pentru operațiunea de prăjire a papanașilor. Se toarnă un strat de ulei de 5-6 centimetri în vasul ales, apoi se încinge la foc potrivit (până când o bucată mică de aluat în vas formează imediat bule de aer în jurul ei și plutește deasupra uleiului), apoi focul se dă la minim și se prăjesc papanașii, pe rând, până se rumenesc.
Pentru a scăpa de uleiul în exces, papanașii se vor pune pe o hârtie absorbantă. După ce s-au scurs bine, papanașii se pun într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și se dau la cuptor timp de aproximativ 10 minute pentru a evita ca aceștia să rămână cruzi. La final se umplu cu dulceață din belșug și se îneacă în smântână, apoi sunt tocmai buni pentru a fi serviți.