DNA cere INTERVENTIA ministrului justitiei in legatura cu decizia CCR privind CONTROLUL JUDICIAR

felix tataru, audieri noi, dosar gala bute, stefan lungu, sediul dna, procurori anticoruptie

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi a transmis o scrisoare ministrului Justitiei in care sustine necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la CONTROLUL JUDICIAR si CONTROLUL JUDICIAR pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite, se arata intr-un comunicat al institutiei.

“In opinia Directiei Nationale Anticoruptie, controlul judiciar ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani”, se spune in comunicat.

Demersul are loc ca urmare a faptului ca, la data de 4 decembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 211-217 din Codul de procedura penala care reglementeaza masurile preventive ale CONTROLULUI JUDICIAR si CONTROLULUI JUDICIAR pe cautiune, intrucat nu prevad durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.

Citeste si: CCR: CONTROLUL JUDICIAR este NECONSTITUTIONAL. DECIZIA este DEFINITIVA

In scrisoarea transmisa ministrului Justitiei, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie noteaza ca adoptarea recentei decizii poate da nastere unor vulnerabilitati in cauzele penale aflate in curs si in care s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar.

“Astfel, exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal. Avand in vedere ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea in randul publicului impresia ca inactiunea autoritatilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la raspunderea penala”, se mai spune in comunicat.

Citeste si: Curtea Constitutionala: Prevederi privind mandatul membrilor Consiliului de mediere sunt neconstitutionale

Avand in vedere ca prin acest act normativ se urmareste reglementarea unei masuri preventive deja existente, in scopul de a proteja drepturile fundamentale ale persoanelor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie apreciaza ca modificarile ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.