DNA: Trei membri ai Comisiei de licitatie din METROREX, CERCETATI pentru achizitia de trenuri spaniole

Directia Nationala Anticoruptie intervine in cazul licitatiei cu atribuire a acordului-cadru privind achizitia trenurilor de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, de catre Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Trei membri ai comisiei de licitatie din METROREX sunt cercetati penal. 

Potrivit unui raspuns oficial al DNA, procurorii anticoruptie fac verificari cu privire la posibila savarsire a infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, informeaza Mediafax. 

Ancheta DNA ii vizeaza pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan si Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitatie din cadrul Societatii Comerciale de Transport cu Metroul Bucuresti Metrorex SA.

CITESTE SI: CNSC a SUSPENDAT solutionarea CONTESTATIILOR la licitatia pentru ACHIZITIA de trenuri de metrou

De asemenea, procurorii il ancheteaza si pe Ovidiu Bancescu, reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. El este suspectat de complicitate la abuz in serviciu, instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si dare de mita.

In perioada octombrie 2014 – martie 2015, suspectii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin si Andronescu Mihai-Marian, in calitate de membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, privind procedura de achizitie publica pentru atribuirea acordului – cadru ‘Achizitia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon’, au contribuit la trucarea licitatiei avand ca rezultat adjudecarea acesteia de catre Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Firma castigatoare a subcontractat lucrarile unei societati romanesti“, arata Directia Nationala Anticoruptie.

Conform sursei citate, la adjudecarea acestei licitatii de catre CAF SA Bilbao a contribuit si Ovidiu Bancescu, care l-a instigat pe Valeriu Picu sa ii furnizeze informatiile vizand ofertele si conditiile celorlalte firme participante la licitatie.

Astfel, in aceeasi perioada, suspectii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin si Andronescu Mihai-Marian, in calitate de membri ai comisiei de licitatie, au furnizat informatii reprezentantilor CAF Bilbao, avand ca rezultat vicierea grava a procedurii si semnarea, de catre CAF Bilbao, a procesului-verbal de adjudecare a licitatiei“, sustin procurorii anticoruptie.

CITESTE SI: RECORD LA METROREX: Compania a atribuit 440 MILIOANE EURO pentru ACHIZITIA de TRENURI

Totodata, in perioada 15 – 18 februarie, suspectii cei trei membri ai comisiei de licitatie din Metrorex au acceptat o calatorie in Spania, la sediul fabricii CAF din Beasain, platita de CAF SA Bilbao, aceasta fiind intermediata de catre suspectul Bancescu, iar ulterior, Picu a incasat de la reprezentantul firmei spaniole contravaloarea unor servicii de traducere, la pret supraevaluat.
CNSC a suspendat solutionarea contestatiilor depuse de Alstom Transport si Astra Vagoane Calatori la licitatia Metrorex pentru trenuri noi de metrou la magistrala Drumuul Taberei – Pantelimon, atribuita companiei spaniole CAF, pana la terminarea anchetei DNA.