Grossmann Engineering, administrata de Iulian Hertanu, abonata la contracte cu primarii

Grossmann Engineering, administrata de Iulian Hertanu, abonata la contracte cu primarii

Firma Grossmann Engineering Group, administrata de cumnatul premierului, a avut doua contracte cu Consiliul Judetean Suceava, pentru proiectarea lucrarilor de modernizare la Ambulatoriul SJU si Muzeul de Istorie, proiecte finantate prin POR, dar si cu administratii din Ialomita, Galati sau Prahova. 

SC Grossmann Engineering Group SRL, al carei administrator este Iulian Hertanu, cumnatului premierului Victor Ponta, a castigat licitatiile organizate de Consiliul Judetean Suceava in anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru ”modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului integrat” de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) ”Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei.

Hertanu a controlat firma Grossmann Engineering Group pana in luna mai a anului trecut, cand a cedat aproape 60% din partile sociale.

Aceeasi firma a castigat si lucrarile de proiectare pentru lucrari de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava, valoarea contractului fiind de 862.086 de lei. Ambele proiecte au avut finantare europeana prin Programul Operational Regional gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Citeste si: Cine este IULIAN HERTANU, controversatul cumnat al premierului VICTOR PONTA

Astfel, pentru modernizarea Ambulatoriului SJU Suceava, contractul de finantare a fost semnat in februarie 2010 de ministrul Dezvoltarii Regionale din acea perioada Elena Udrea, bugetul total al proiectului fiind de 4,6 milioane lei, din care 3,28 milioane lei contributia Uniunii Europene.

Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finantare, in valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contributia UE, a fost semnat in martie 2014 de Ministerul Dezvoltarii.

Directorul Spitalului Judetean Suceava, Vasile Rambu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca serviciile de proiectare pentru ambulatoriul integrat fusesera deja contractate cand a preluat el conducerea spitalului, iar lucrarea a fost finalizata potrivit contractului, fiind receptionata la 1 aprilie 2011.

In ceea ce priveste modernizarea Muzeului de Istorie Suceava, lucrarile au inceput in toamna anului trecut si ar urma sa fie finalizate in decembrie 2015.

De asemenea, in 2010, asocierea Straco grup SRL si Grossmann Engineerig a castigat licitatia privind ”reabilitarea zonelor urbane cu deficit major in retele publice de alimentare cu apa si canalizare” din Sector 2 al Capitalei, zona Ion Creanga, valoarea contractului fiind de 949.652 de lei fara TVA.

Aceeasi firma, Grossmann Engineering Group, a avut contracte si cu autoritati locale din judetul Vaslui. Astfel, in 2008 firma Grossmann Engineering Group, la care Iulian Hertanu a fost asociat, a castigat licitatia pentru alimentare cu apa a localitatisor Pahnesti si Arsura din judetul Vaslui, valoarea contractelor fiind de 3.498.600 de lei fara TVA.

Tot in judetul Vaslui, aceeasi firma a castigat, in 2007, un contract de reabilitare reconstruire a unor unitati de invatamant, valoarea lucrarilor fiind de 256.278 de euro. in anul 2007, Grossmann Engineering Group a castigat si licitatia pentru constructia sediului Primariei Hangu din judetul Neamt cu suma de 1,25 de milioane de lei fara TVA.

Firmei Grossmann Engineerig i-au fost atribuite si lucrarile de proiectare pentru ”reabilitarea, modernizarea si echiparea Ambulatorului integrat” al Spitalului Judetean de Urgenta Calarasi, in baza unui contract de 135.000 de lei incheiat in 2010.

De asemenea, Sc Grossmann Engineerig a elaborat Strategia de dezvoltare a judetului Ialomita pentru perioada 2009-2020, in baza unui contract incheiat in 2010 pentru suma de 380.000 de lei fara TVA, dar a obtinut si contractul de servicii pentru managementul proiectului “Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Campulung Muscel, prin reabilitarea zonei istorice si de agrement Complex Parc Kretzulescu”, atribuit in 2011 pentru suma de 374.500 de lei fara TVA.

Intre contractele firmei Grossman Engineering este si cel de lucrari suplimentare la Complexul Administrare Cai Navigabile Giurgiu, atribuit in 2011 pentru suma de 1,85 milioane de lei.

Citeste si: SEBASTIAN GHITA SUSTINE CA A DAT DECLARATII IN FATA PROCURORILOR DESPRE NATURA RELATIILOR PE CARE LE ARE CU IULIAN HERTANU

SC Grossman Engineering Group SRL, in asociere cu SC Euroconstruct Trading 98 SRL, a obtinut si contractul pentru extinderea lucrarilor de canalizare in orasul Comarnic, lucrari realizate in baza unui proiect cu fonduri europene derulat de SC Hidro Prahova SA, societate constituita prin asocierea Consiliului Judetean Prahova cu mai multe consilii locale din judet.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014.

Potrivit primarului orasului Comarnic, Dorian Botoaca, pe durata derularii contractului autoritatile locale au amendat de cel putin sase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primarie in derularea acestor lucrari.

Primarul a explicat ca amenzile au fost date pentru faptul ca dupa ce au spart strazile constructorii nu au adus carosabilul la starea initiala, iar primirea amenzilor reprezentantii Grossman Engineering Group SRL au contestat sanctiunile la Judecatoria Sinaia, in prima faza au castigat, procesele fiind acum in stadiul de recurs.

Lucrarile pentru extinderea retelei de canalizare a orasului Comarnic costa aproximativ 10 milioane de euro, a declarat directorul SC Hidro Prahova, Dumitru Pantea. Potrivit acestuia, in vara anului 2012 s-a facut predarea amplasamentului lucrarii, in ianuarie 2013 a inceput proiectarea, iar in august 2013 au inceput lucrarile propriu-zise.

Pantea a precizat ca, potrivit contractului, lucrarile ar fi trebuit finalizate in februarie 2014, insa acestea nu au fost terminate nici pana acum, intre timp fiind sistate pentru ca “nu se poate lucra pe perioada de iarna”.

Lucrarile pentru extinderea canalizarii la Comarnic fac obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA si in care marti dimineata au fost facute perchezitii la mai multe firme.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca una dintre firmele la care au fost facute perchezitii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucuresti, firma fondata de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlata in prezent de catre sora si cumnatul primului ministru, Alexandra si Iulian Hertanu.

De asemenea, au avut loc perchezitii si la locuinta familiei Hertanu, tot din Bucuresti.

Aceleasi surse au declarat ca in acest dosar este vizata si SC Grossman Engineering Group SRL, firma la care Iulian Cristian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept si, incepand din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind si angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, judetul Ilfov.

Potrivit surselor citate, Iulian Hertanu, impreuna cu Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti, precum si cu Mihail Marian Coman, administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA, in functia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, “au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect «Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic»”.

Anchetatorii ii suspecteaza pe reprezentantii SC Grossman Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti ca si-ar fi insusit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

La grupul infractional ar fi aderat si Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, incepand din 25 aprilie 2014, se mai arata in documentele citate.

Sursele citate au mai declarat, pentru Mediafax, ca in acest dosar, care vizeaza infractiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi deturnat aproximativ 54 la suta din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind insusiti in interes propriu. De asemenea, in cauza sunt suspiciuni si cu privire la comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, printre care si fapte de evaziune fiscala.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adauga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscala, au precizat sursele citate.

In acest dosar, marti au fost dusi cu mandat la DNA Ploiesti Iulian Hertanu, cumnatul premierului, deputatul Sebastian Ghita, dar si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

De altfel, DNA a anuntat ca Mircea si Vlad Cosma au fost pusi sub control judiciar in acest dosar, sub acuzatiile de sprijinire a unui grup infractional organizat. De asemenea, Mircea Cosma, care este suspectat si de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, are interdictia de a-si exercita functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova in perioada in care se afla sub control judiciar.

Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatul PSD Vlad Cosma sunt cercetati de DNA si intr-un alt dosar de coruptie in care au fost trimisi in judecata in aprilie 2014.

Iulian Hertanu a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alaturi de cetateanul german Grossmann Reinhold Karl si de Liviu Munteanu, pana in 7 mai 2014.

In Adunarea Generala de la acea data s-a decis ca partile sociale detinute de Iulian Hertanu si reprezentand 59,97% din capitalul social sa fie cesionate catre Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Hertanu i-a cesionat parti sociale reprezentand 0,01% din capitalul social si cetateanului german Grossmann Reinhold Karl. in aceste conditii, la SC Grossmann Engineering SRL au ramas asociati doar Grossmann Reinhold Karl si Liviu Munteanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in prezent Iulian Hertanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.