Guvernele ROMANIEI si BULGARIEI reafirma COOPERAREA BILATERALA in cadrul UE pentru aderarea la SCHENGEN

Guvernele Romaniei si Republicii Bulgaria au subliniat, vineri, printr-o Declaratie politica comuna, adoptata la incheierea celei de-a treia reuniuni a Consiliului de Cooperare la nivel inalt intre cele doua state, de la Craiova, hotararea ambelor parti de a continua cooperarea bilaterala in cadrul Uniunii Europene, pe subiecte de interes comun, incluzand “aderarea la Spatiul Schengen, politica de extindere a UE, cooperarea regionala si transfrontaliera, securitatea frontierelor externe ale UE, etc”.

Guvernul de la Bucuresti si cel de la Sofia au convenit “sa conlucreze in cadrul Uniunii Europene, in vederea promovarii intereselor lor nationale, in contextul intereselor europene comune si consolidarii rolului UE pe scena globala, precum si pe probleme regionale de interes comun, legate de Regiunea Dunarii, Balcanii de Vest, Regiunea Marii Negre si Vecinatatea Estica“, se arata in textul Declaratiei remis presei de Biroul de presa al Guvernului.

Cele doua Guverne vor identifica modalitati de coordonare intarita si actiuni comune pentru participarea mai activa si eficienta in procesul decizional pe probleme de interes comun in cadrul UE.

Un alt punct al Declaratiei vizeaza realizarea unui schimb intre Bucuresti si Sofia “de opinii si bune practici vizand obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in perspectiva inchiderii acestuia”.

Guvernele roman si bulgar au stabilit, de asemenea, sa conlucreze “pentru promovarea pacii, stabilitatii si relatiilor de buna vecinatate in intreaga regiune Sud-Est europeana, sprijinind activ procesul de extindere a UE in Balcanii de Vest” si sa sprijine perspectiva europeana a acelor state din Parteneriatul Estic care aspira la dezvoltarea unor relatii mai stranse cu UE.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: E in interesul Romaniei si Bulgariei ca Serbia sa devina membra a UE

In textul Declaratiei se mentioneaza cooperarea bilaterala “pentru atragerea si promovarea investitiilor straine directe importante in regiune, cu accent pe schimbul de bune practici in acest domeniu” precum si sprijinirea eforturilor “pentru cresterea sigurantei energetice si elaborarea unei abordari coordonate in domeniul politicii energetice in regiune si la nivelul UE”.

Romania si Bulgaria au convenit,in acelasi timp, sa sprijine “finalizarea proiectului de interconectare a retelelor nationale de gaze naturale la Giurgiu — Ruse, in scopul cresterii sigurantei surselor de gaze naturale pentru cele doua state si sa actioneze pentru realizarea de proiecte de importanta regionala, inclusiv Coridorul Vertical (Romania — Bulgaria — Grecia)”.

Cele doua state vor coopera, totodata, pentru “implementarea proiectelor comune privind constructia unor noi poduri peste Dunare la Calarasi-Silistra si Turnu Magurele — Nikopole, pentru reabilitarea podului Giurgiu-Ruse si sa adopte masuri pentru dezvoltarea si sustinerea in conditii bune de exploatare a infrastructurii rutiere si feroviare conexe podurilor”.

Un alt element de cooperare are in vedere “elaborarea de proiecte comune prin folosirea diverselor posibilitati de utilizare a fondurilor UE si a altor forme de finantare in domenii precum politica energetica inclusiv energia din surse regenerabile, infrastructura energetica, transport si infrastructura, agricultura, siguranta maritima si prevenirea riscului de calamitati naturale, protectia mediului inconjurator, turism, invatamant si cultura, cooperare transfrontaliera si transnationala, intreprinderi mici si mijlocii etc”.

Guvernele roman si bulgar s-au angajat “sa promoveze contactele intre autoritatile celor doua state pentru dezvoltarea colaborarii sectoriale si realizarea proiectelor comune planificate”.

Cele doua Executive au convenit sa sustina, de asemenea, “extinderea cu sase luni a perioadei pana la care trebuie cheltuite fondurile de dezvoltare rurala 2007-2013″.

In plan militar, textul Declaratiei mentioneaza intensificarea cooperarii “in domeniile securitatii si apararii pentru a-si promova impreuna si mai activ interesele comune in domeniul apararii si securitatii in cadrul NATO si UE”.

Cele doua Guverne au convenit, in acelasi plan, “sa urmeze o politica axata pe o implicare mai apropiata a NATO si UE in furnizarea securitatii si stabilitatii in regiunile invecinate in contextul Politicii Europene de Vecinatate, inclusiv in regiunea Marii Negre”.

In textul Declaratiei se consemneaza si consolidarea cooperarii bilaterale “inclusiv prin mecanismele europene si euroatlantice impotriva noilor riscuri la nivel global, precum terorismul, criminalitatea transfrontaliera, criminalitatea cibernetica, traficul de carne vie si de droguri, migratia ilegala, spalarea de bani si coruptia”.

Guvernul de la Bucuresti si cel de la Sofia au convenit “sa impulsioneze procesul de negocieri bilaterale romano-bulgare pentru identificarea intr-un viitor apropiat a unei solutii echitabile, reciproc acceptabile, care sa raspunda intereselor ambelor state privind delimitarea spatiilor maritime ale Romaniei si Bulgariei in Marea Neagra”.

CITESTE SI: PONTA: MCV o fi ATINS obiective importante, dar un MECANISM doar pe ROMANIA si Bulgaria este DEPASIT

Dupa efectuarea unei pregatiri corespunzatoare de catre autoritatile competente ale celor doua state sa demareze procesul de verificare a demarcarii frontierei fluviale pe Dunare“, se arata in acest sens in textul Declaratiei politice comune adoptata la Craiova. Documentul face referire si la colaborarea romano-bulgara “in vederea cresterii eficientei OCEMN si aprofundarii interactiunii organizatiei cu UE”.

Astfel, Romania si Bulgaria au convenit sa coopereze “pentru modernizarea Sinergiei Marii Negre a UE, pentru dezvoltarea si implementarea unei politici maritime integrate a UE cu instrumentele sale privind planificarea spatiilor maritime si integrarea administrarii zonelor costiere si pentru realizarea proiectelor de importanta regionala in domeniul energiei, mediului, transporturilor, navigatiei maritime, securitatii, invatamantului, societatii civile etc” si sa conlucreze “pentru aderarea UE la Conventia privind protectia Marii Negre impotriva poluarii”.

 De asemenea, cele doua guverne vizeaza intensificarea colaborarii in vederea “consolidarii legaturilor bilaterale in domeniile culturii, educatiei si stiintei, avand ca obiectiv o mai buna cunoastere a valorilor culturale si lingvistice ale popoarelor celor doua state”.

In textul Declaratiei politice comune este salutata si semnarea de care reprezentanti ai celor doua Guverne a mai multor documente comune: Protocol intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania si Ministerul Afacerilor Interne din Republica Bulgaria privind cooperarea in domeniul radiocomunicatiilor; Dteclaratia Comuna privind intensificarea cooperarii regionale in domeniul energiei; Conventia intre Romania si Republica Bulgaria pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit; Plan de Cooperare intre Ministerul Sanatatii din Romania, Ministerul Afacerilor Interne din Romania reprezentat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Ministerul Sanatatii din Republica Bulgaria privind cooperarea in domeniul politicii farmaceutice si situatiilor medicale de urgenta; Protocol de Intentie intre Ministerul Economiei, Comertului si Turismului din Romania si Ministerul Turismului din Republica Bulgaria in domeniul turismului.