Guvernul adopta prin OUG modificarile privind CONTROLUL JUDICIAR impuse de decizia CCR. Toate masurile in executare, MENTINUTE

Modificarile legislative privind CONTROLUL JUDICIAR, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), vor fi promovate de Guvern prin ordonanta de urgenta, ministrul Justitiei precizand ca solutia a fost convenita in discutia avuta, marti, cu membrii CSM, ai Inaltei Curti de Casatie si ai Ministerului Public.

UPDATE 20.20: Toate masurile de CONTROL JUDICIAR aflate in executare vor fi MENTINUTE, iar in cel mult 60 de zile vor fi verificate din oficiu, urmand sa se stabileasca daca vor fi prelungite sau revocate, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, dupa decizia Curtii Constitutionale.

Guvernul a adoptat miercuri, la propunerea Ministerului Justitiei, Ordonanta de Urgenta prin care se modifica dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la CONTROLUL JUDICIAR si CONTROLUL JUDICIAR pe cautiune, fiind reglementata durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite, astfel incat sa corespunda cerintelor Curtii Constitutionale.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede ca, in cursul urmaririi penale, masura CONTROLULUI JUDICIAR sau a CONTROLULUI JUDICIAR pe cautiune se poate dispune de catre procuror pe o durata de cel mult 60 de zile, arata Ministerul Justitiei, intr-un comunicat de presa transmis presei.

CONTROLUL JUDICIAR sau CONTROLUL JUDICIAR pe cautiune poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile, potrivit OUG.

Ordonanta de Urgenta mai prevede ca inculpatul poate face plangere la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.

In cursul urmaririi penale, durata masurii CONTROLULUI JUDICIAR sau CONTROLULUI JUDICIAR pe cautiune nu poate sa depaseasca un an, daca pedeapsa prevazuta de lege este amenda sau inchisoarea de cel mult cinci ani, respectiv doi ani, daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de cinci ani, conform modificarilor aduse Codul de procedura penala prin OUG.

De asemenea, potrivit OUG, in cursul etapei camerei preliminare si al fazei de judecata, masura CONTROLULUI JUDICIAR sau a CONTROLULUI JUDICIAR pe cautiune se poate dispune de catre judecator pe o perioada de cel mult 60 de zile, cu obligatia judecatorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat mentinerea masurii CONTROLULUI JUDICIAR sau CONTROLUL JUDICIAR pe cautiune ori daca au aparut temeiuri noi, care sa justifice luarea acestei masuri.

In cursul judecarii in prima instanta, durata totala a CONTROLULUI JUDICIAR sau a CONTROLULUI JUDICIAR pe cautiune nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi cini ani”, potrivit actului normativ adoptat de Guvern.

Ministerul Justitiei precizeaza ca, in urma adoptarii OUG, masura CONTROLULUI JUDICIAR va fi MENTINUTA in toate cauzele, iar in cel mult 60 de zile se vor face verificari din oficiu, pentru a se stabili daca va fi prelungita, mentinuta sau revocata.

“Potrivit acestui act normativ, toate masurile preventive de control judiciar si/sau control judiciar pe cautiune, aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, continua si se mentin, iar in termen de cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, procurorul, in cauzele aflate in cursul urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, si instanta, in cursul judecatii, verifica, din oficiu, daca subzista temeiurile care au determinat luarea masurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune ori daca exista temeiuri noi care justifica una dintre aceste masuri preventive, dispunand, dupa caz, prelungirea, mentinerea sau revocarea masurii preventive”, se mai arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

Actul normativ a fost elaborat in urma consultarilor cu reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a precizat Ministerul Justitiei.

Modificarea dispozitiilor din Codul de procedura penala a fost facuta dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit, in 4 decembrie, ca articolele care reglementeaza modul de aplicare a CONTROLULUI JUDICIAR si a CONTROLULUI JUDICIAR pe cautiune sunt neconstitutionale, pentru ca restrang libertatea individuala, libera circulatie si viata intima, in conditiile in care acestea nu prevede si durata pentru care pot fi dispuse.

Judecatorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolelor 211 – 217 din Codul de procedura penala, care reglementeaza masurile preventive ale CONTROLULUI JUDICIAR si ale CONTROLULUI JUDICIAR pe cautiune, intrate in vigoare la 1 februarie. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare.

“In urma intalnirii pe care am avut-o ieri cu reprezentantii CSM-ului, Inaltei Curti si Ministerului Public, am ajuns la concluzia ca solutia ar fi ordonanta de urgenta”, a anuntat ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, in sedinta de miercuri a Guvernului.

Marti, premierul VICTOR PONTA afirma ca modificarile vor fi promovate prin proiect de lege, nu prin ordonanta de urgenta, deoarece exista suficient timp pentru a fi aprobate si de Parlament in actuala sesiune, din luna decembrie.

Miercuri, in sedinta de guvern, Ponta a afirmat ca ministrul Justitiei a prezentat proiectul sub forma de ordonanta de urgenta “ca sa nu intram in vacanta parlamentara”, actul normativ urmand sa fie aprobat miercuri si sa intre in vigoare.

Citeste si: DNA cere INTERVENTIA ministrului justitiei in legatura cu decizia CCR privind CONTROLUL JUDICIAR

CCR a stabilit, joi, ca articolele din noul Cod de procedura penala care reglementeaza modul de aplicare a controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune sunt neconstitutionale, pentru ca restrang libertatea individuala, libera circulatie si viata intima, iar Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca sunt necesare modificari printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Pemierul Ponta a afirmat, marti, ca Guvernul va promova modificarile legate de CONTROLUL JUDICIAR, dar printr-un proiect de lege, nu ordonanta de urgenta, deoarece este o problema a Parlamentului in ansamblu, nu doar a majoritatii, si este timp pentru a fi adoptate in actuala sesiune.

“Nu cred ca este o problema a majoritatii parlamentare, cred ca este o problema a Parlamentului in ansamblu, pentru ca acel articol a fost adoptat de catre Parlament. Curtea Constitutionala a solicitat modificarea, am discutat cu ministrul Justitiei ca maine sa vina in Guvern cu modificarea, dupa care Parlamentul are timpul necesar in aceasta sesiune sa o si adopte”, a spus Ponta.

El a precizat ca modificarile nu vor fi promovate de Guvern printr-o ordonanta de urgenta, ci printr-un proiect de lege, deoarece “este timp” si exista un acord politic din partea tuturor grupurilor parlamentare.

“Este timp, Parlamentul lucreaza cel putin pana in data de 23”, a spus Ponta.

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a venit marti dimineata la Guvern pentru a discutat cu ministrul Justitiei despre recenta decizie a Curtii Constitutionale privind controlul judiciar, surse oficiale declarand atunci ca ministrul a avut la el, in timpul discutiei, proiectul unei ordonante de urgenta care sa aduca modificari in domeniu inainte de publicarea deciziei CCR.

La Guvern s-a aflat si premierul VICTOR PONTA, care a ramas insa intr-o intalnire cu expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.

Citeste si: CCR: CONTROLUL JUDICIAR este NECONSTITUTIONAL. DECIZIA este DEFINITIVA

“Discutia dintre oficialul american si ministrul Justitiei s-a concentrat asupra efectelor recentei decizii a Curtii Constitutionale privind controlul judiciar. Ministrul a avut la el textul ordonantei de urgenta prin care se va interveni in acest domeniu”, au aratat sursele citate de Mediafax.

Joi, plenul CCR a constatat ca, desi noul Cod de procedura penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede si durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.

“Caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a retinut ca normele de procedura penala care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate contravin exigentelor articolului 53 din Constitutie”, se arata in decizia CCR.

Judecatorii CCR au stabilit, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolelor 211 – 217 din Codul de procedura penala, care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare.

Directia Nationala Anticoruptie propune ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru 60 de zile si prelungita succesiv pentru aceeasi perioada, dar nu mai mult de doi ani, solicitand ministrului Justitiei sa fie facute aceste modificari legislative, dupa decizia CCR.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, CODRUTA KOVESI, a transmis o scrisoare ministrului Justitiei, in care sustine necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la CONTROLUL JUDICIAR si CONTROLUL JUDICIAR pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite

In opinia Directiei Nationale Anticoruptie, CONTROLUL JUDICIAR ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani.

In scrisoarea transmisa ministrului Justitiei, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie noteaza ca adoptarea recentei decizii poate da nastere unor vulnerabilitati in cauzele penale aflate in curs si in care s-a dispus masura preventiva a CONTROLULUI JUDICIAR. Astfel, exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal.

“Avand in vedere ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea in randul publicului impresia ca inactiunea autoritatilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la raspunderea penala”, se mai arata in comunicatul citat.

Procurorul sef al DNA apreciaza ca modificarile ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro