Guvernul PONTA a crescut cu 10 miliarde de euro DATORIA PUBLICA A ROMANIEI

Pentru social-democrati unul dintre principalele capete de acuzare aduse guvernarilor BOC si UNGUREANU a fost faptul ca au indatorat Romania. Insa, ca de obicei in politica romaneasca, dictonul ”rade ciob de oala sparta” este relevant si in ceea ce priveste acest subiect.

Intr-adevar, intre decembrie 2008, cand a fost instalat la Palatul Victoria primul cabinet condus de Emil Boc, si aprilie 2012, cand guvernul Ungureanu a fost demis, DATORIA PUBLICA A ROMANIEI s-a majorat cu 17,2% din PIB (sau 21,6% din PIB conform metodei UE de calcul) – deci intre 29 si 32 de miliarde de euro.

Datoria guvernamentala a Romaniei, care parea sa se fi plafonat in ultimele luni ale coalitiei guvernamentale conduse de PDL, a reinceput sa se majoreze sub bagheta USL si si-a pastrat ritmul de crestere si dupa ce la putere a ramas coalitia dominata de PSD.

La sfarsitul primaverii administratia publica din Romania datora creditorilor externi si interni 283 de miliarde de lei, cu 47 de miliarde de lei mai mult (respectiv cu 10,5 miliarde de euro) decat la momentul in care a fost numit cabinetul Ponta I, se arata intr-o analiza Capital.ro.

La intrebarea „unde sunt banii?”, un raspuns sigur este NU IN INFRASTRUCTURA. Daca in 2011 investitiile publice ajungeau la 36 de miliarde de lei (6,6% din PIB), in 2012 acestea au scazut la 34 de miliarde de lei (5,8% din PIB).

Un raport recent publicat de Curtea de Conturi (CC) a dezvaluit ca doar o suma infima, egala cu 0,1% din PIB, din datoria publica interna ce a fost contracatata in perioada 2012-2014 a fost imprumutata pentru proiecte de infrastructura, restul fiind alocat finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.

CITESTE SI: Procedura privind atribuirea CONTRACTULUI de CONCESIUNE pentru AUTOSTRADA COMARNIC