INFIINTAREA AGENTIEI NATIONALE de ADMINISTRARE a BUNURILOR SECHESTRATE, APROBATA in GUVERN

 Guvernul a anuntat ca a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, care va functiona ca institutie publica de interes national in subordinea Ministerului Justitiei.

Agentia va facilita urmarirea si identificarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale, va administra, in unele cazuri, bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal va valorifica bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal, va gestiona sistemul informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni.

De asemenea, noua agentie va gestiona si tine evidenta sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum si a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori partii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.

in vederea unei evidente complete a tuturor sumelor de bani administrate de Agentie, pe numele acesteia se deschide un cont unic in lei la Trezoreria statului. in ce priveste sumele de bani in valuta sechestrate sau ridicate, se instituie un sistem de conturi unice in valuta la o banca ce va fi selectata cu respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice.

CITESTE SI: GUVERNUL ar putea APROBA saptamana viitoare infiintarea AGENTIEI pentru RECUPERAREA PREJUDICIILOR

La solicitarea procurorului sau a instantei de judecata, Agentia depoziteaza temporar si administreaza bunurile mobile sechestrate a caror valoare individuala depaseste, la momentul dispunerii masurii asiguratorii, echivalentul in lei a sumei de 15.000 de euro. Din dispozitia procurorului, a judecatorului de drepturi si libertati sau a instantei de judecata, Agentia procedeaza la valorificarea de indata a bunurilor mobile sechestrate.

Agentia va tine evidenta imobilelor pentru care s-a solicitat notarea ipotecara si a hotararilor prin care s-a luat masura de siguranta a confiscarii speciale sau a confiscarii extinse dispuse de instantele romane, precum si a celor comunicate autoritatilor romane de catre instante straine.

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate va fi condusa de un director general, numit de catre ministrul Justitiei, si va avea 35 de angajati.

Activitatea operationala a Agentiei va fi coordonata de catre un Consiliu Director, alcatuit din directorul general al Agentiei si cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei Nationale Anticoruptie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finantelor Publice, precum si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Agentia, in cooperare cu Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Secretariatul General al Guvernului, va realiza un inventar la nivel national al capacitatilor disponibile la nivelul autoritatilor si institutiilor publice in vederea stocarii si depozitarii bunurilor supuse masurilor asiguratorii. Se au in vedere toate capacitatile disponibile in prezent, pentru o depozitare ulterioara a bunurilor ce vor fi sechestrate in cadru procesual-penal.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: AGENTIA pentru RECUPERAREA PREJUDICIILOR din dosarele penale ar putea fi infiintata prin OUG

De asemenea, in acelasi termen de 12 luni, Agentia, in cooperare cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Oficiul National al Registrului Comertului va realiza un inventar la nivel national al bunurilor mobile supuse masurilor asiguratorii si al stadiului in care acestea se gasesc.

Tot intr-un an de la intrarea in vigoare a legii, Agentia, in cooperare cu Ministerul Public si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, va realiza, la nivel national, un inventar al bunurilor imobile supuse masurilor asiguratorii, precum si al stadiului in care acestea se gasesc.

“Se urmareste astfel, pe de o parte, identificarea tuturor capacitatilor de depozitare pentru viitor, pe de alta parte se va realiza o evidenta clara si completa a bunurilor mobile si imobile actualmente sechestrate in cadrul procesului penal”, arata Guvernul.