Isarescu: Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contractele pe care oamenii le-au semnat

mugur-isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri, cu prilejul prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, ca oamenii si-au asumat clauzele abuzive sau neabuzive ale bancilor, prin semnarea contractelor de creditare si a adaugat ca, intr-un stat de drept, cand semnezi ceva, iti asumi.

“E de glumit cand ai aproape jumatate din valoarea PIB-ului sub forma de economisiri in sistemul bancar? Cine isi permite sa glumeasca cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument. Eu nu spun ca nu este un argument”, a spus Isarescu.

Vezi aici raportul trimestrial privind inflatia, publicat de BNR

Guvernatorul Bancii Nationale a mai remarcat ca persoanele care in urma cu cativa ani stateau “ca niste ciocanitori”, nemultumite ca Banca Nationala transmite avertismente legate de creditarea in valuta, acum vin sa vorbeasca despre clauzele abuzive.

“Eu banuiesc ca persoanele care in urma cu cativa ani stateau ca o ciocanitoare, ne bateau la cap (ce avem cu creditarea in valuta, de ce aparem de fiecare data la televizor sau in presa si avertizam asupra creditarii in valuta) acum vin sa ne vorbeasca despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au stiut ce riscuri isi asuma cand au luat un credit in franci elvetieni”, a declarat Mugur Isarescu.