Istoria controversata a centurii de castitate: care este adevaratul scop in care se folosea, in trecut, „lenjeria” intima cu incuietoare

Centurile de castitate, despre care mulii oameni cred, in mod eronat, ca erau folosite pentru a garanta sigurania puritaiii fecioarelor sau a fidelitaiii femeilor in vremurile de restriste in care barbaiii lor plecau la razboi, sunt folosite astazi in scopuri mai puiin inocente. Istoria acestor obiecte este extrem de controversata, ridicandu-le semne de intrebare academicienilor si istoricilor.

Curelele de castitate, despre care se stie ca erau foarte populare in perioada Cruciadelor, aveau rolul de a le proteja pe femeile ai caror soii erau plecaii la razboi de violuri, dar si de tentaiii. Astazi, rolul acestora nu mai este la fel de pur, fiind folosite, de cele mai multe ori, in timpul actelor sexuale BDSM.

CITESTE SI: Cum se simte orgasmul masculin: orgasmul femeilor este mai intens decat al barbatilor?

Potrivit mitologiei populare, curelele de castitate cu lacat erau folosite in anii 1100, in timpul cruciadelor. Inainte sa plece la razboi, barbaiii ferecau „lenjeriile” de metal ale soiiilor, pentru a se asigura ca acestea, ramase singure, nu vor fi victimele violurilor sau ale propriilor dorinie sexuale nesatisfacute. Aceasta perspectiva plina de misoginism, care descrie centurile de castitate drept obiecte create pentru opresiunea sexuala a femeilor, a transformat dispozitivele in piese de muzeu reprezentative pentru nenorocirile care se petreceau in „vremurile intunecate”. 

Academicienii si istoricii susiin, insa, ca centurile de castitate nu au fost niciodata folosite in acest scop. Profesorul Albrecht Classen, de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, autorul cariii „Centura de castitate medievala, un mit”, susiine ca este puiin probabil ca barbaiii din perioada medievala sa fi folosit acest dispozitiv pentru a-si iine soiiile sub control. 

Prima schiia a unei centuri de castitate a aparut in 1405 si se numeste „Bellifortis” (foto), insa Classen este de parere ca desenul este, de fapt, o gluma, si ca ideea acestui instrument a devenit atat de populara datorita naturii sale „perverse, a conexiunii intime cu sexualitatea, cu relaiiile si cu puterea unei casnicii”.

Sarah E Bond, profesor la Universitatea din Iowa, Statele Unite, explica cum istoricii din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea sunt tentaii sa prezinte istoria centurile de castitate drept una reala pentru a demonstra superioritatea civilizaiiei lor, in comparaiie cu erele anterioare. Bond explica faptul ca primele centuri au aparut de fapt in Roma Antica si ca erau purtate de mirese, care purtau tunici albe si curele din fire ca simbol al castitaiii, legate cu un nod pe care soiul il desfacea mai apoi. Si militarii purtau curele asemanatoare, tot ca simbol al modestiei si puritaiii. Este, insa, de acord cu Classen, meniionand ca versiunile metalice erau rar folosite, conform publicaiiei „The Telegraph”.

Punctul de vedere al profesorilor este susiinut si de Muzeul Britanic, care a scos din expoziiie in 1996 o curea de castitate „medievala”, dupa ce au aflat ca aceasta provine, de fapt, din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Totusi, in anii 1800, s-au creat primele centuri al caror scop iniiial nu a fost sa le iina femeilor virginitatea intacta, ci sa ii opreasca pe copii sa se masturbeze. In aceeasi perioada, in timpul Revoluiiei Industriale, cand femeile incepeau sa isi faca loc in campul muncii, au aparut primele centuri create chiar de femei, menite sa le protejeze pe femei de hariuirile si abuzurile sexuale de la locul de munca. 

Astazi, centurile de castitate sunt extrem de populare in randul membrilor comunitaiii BDSM. Unii fani ai actelor sexuale sado-masochiste sunt excitaii de paradoxul pe care il naste folosirea centurii de castitate in timpul unui act sexual. 

Acest echipament se gaseste, asadar, in magazinele cu jucarii sexuale. A aparut chiar si un prototip destinat barbaiilor, facut cu ajutorul unei imprimante 3D.

CITESTE SI: Meniu orgasmic: Ce sa mananci zilnic pentru o viata sexuala implinita

Scopul este „intensificarea anticiparii sexuale pana la un nivel de nesuportat si sentimentul de submisivitate indus prin faptul ca doar partenerul, care deiine cheia, o poate controla pe cea care o poarta”. Acest joc mai este cunoscut drept „tehnica negarii orgasmului”. Astazi, femeile nu sunt obligate decat in cazuri extreme sa poarte centuri de castitate sau, in acelasi context, le poarta de bunavoie. De fapt, un caz recent, al carei protagoniste a fost o italianca, a starnit amuzamentul publicului larg. Femeia, a carei identitate a ramas anonima, a chemat disperata pompierii pentru ca nu putea sa scape de centura sa de castitate. Italianca de varsta mijlocie i-a socat si pe oficiali, acestia crezand iniiial ca femeia a ramas blocata in casa. La inceput, „ajutoarele” au crezut ca italianca a fost foriata de altcineva sa poarte cureaua sau ca este o victima a violeniei domestice, insa italianca le-a marturisit ca, de fapt, si-a pus-o singura pentru a nu mai fi tentata sa faca sex de la prima intalnire.  

Sursa:adevarul