Legea insolventei a picat la Senat. Proiectul a fost initiat de PSD

Puterea si Opozitia s-au contrat in Senat pe reducerea TVA-ului pentru lapte, legume si fructe

Proiectul legii insolventei initiat si sustinut de PSD a picat, marti, in plenul Senatului. Este primul semnal de rupere a USL, senatorii PNL find cei care au votat in plen impotriva proiectului de legeal social-democratilor.

Proiectul de lege privind insolventa ar fi avut nevoie de 86 de voturi pentru a trece de Senat, insa a avut doar 79 si 3 abtineri.

Reamintim ca fostul ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, declara la sfarsitul anului trecut ca legea insolventei in actuala forma duce la concurenta neloiala, explicand ca sunt unii “destepti” care declara impozitele si taxele, dar gasesc diverse modalitati si nu achita nici furnizorii, nici creditorii, dar nici bugetul de stat.

“Avem o problema, din punct de vedere al mediului concurential, atat timp cat unii sunt destepti si nu platesc sub diverse forme, ca sunt unii care declara impozitele si taxele, dar nu le platesc si gasesc diverse modalitati, legea insolventei. Fiecare benefeciaza de prevederile legii insolventei actuale si pot sa-si ceara insolventa voluntara si stau bine mersi, nu achita nici furnizorii, nici creditorii, dar nici bugetul de stat. Acestia perturba mediul economic, avem concurenta neloiala intre cel care plateste si cel care nu plateste”, spunea Daniel Chitoiu.

Faliment. Insolventa. Reorganizare. Vezi ce inseamna fiecare termen in parte si care sunt diferentele

Ministrul a mai aratat ca in 2013 patru mari producatori din domeniul panificatiei au intrat in insolventa deoarece nu mai faceau fata concurentei din partea producatorilor mici care nu-si plateau taxele si foloseau un pret mult mai mic.

Noua Lege a insolventei, care a fost respinsa de catre Curtea Constitutionala sub forma Ordonantei de urgenta, a fost transmisa Parlamentului sub forma unui proiect de lege si a fost solicitata procedura de urgenta.