MAE saluta implinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta implinirea a 10 ani de la semnarea, la Luxemburg, a TRATATULUI de ADERARE a ROMANIEI la Uniunea Europeana (UE), ”moment cu semnificatie deosebita pentru istoria recenta a Romaniei si un reper major premergator aderarii Romaniei, la 1 ianuarie 2007”.

”Procesul de aderare la UE, in cadrul caruia semnarea TRATATULUI de ADERARE, pe care o aniversam astazi, a fost un reper major, reprezinta cel mai important obiectiv national din ultimii 25 de ani care, alaturi de aderarea la NATO, a antrenat transformari ireversibile in ceea ce priveste modernizarea societatii romanesti, prin racordarea sa deplina la setul de valori si principii europene si euro-atlantice. Reusita acestui proiect a avut la baza consensul intregii societati si al clasei politice din ROMANIA. Transformarile durabile ale societatii romanesti au fost posibile datorita solidaritatii probate la nivel intern, dar si, in plan european, prin sustinerea acordata avansarii procesului de extindere, unul dintre cele mai de succes politici europene”, a declarat cu acest prilej ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, potrivit unui comunicat transmis sambata presei.

CITESTE SI: Mesajul lui KLAUS IOHANNIS cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE 

Totodata, seful diplomatiei de la Bucuresti afirma ca ROMANIA sustine din interiorul UNIUNII EUROPENE (UE) continuarea procesului de integrare europeana, continuarea actiunii Uniunii ca promotor al stabilitatii si prosperitatii in regiunea sud-est europeana, precum si consolidarea rolului sau ca actor global.

Prin semnarea TRATATULUI de ADERARE, ROMANIA a deschis etapa finala a parcursului sau de aderare la cel mai important proiect generator de pace, unitate si prosperitate pe continentul european, iar sustinerea majoritara de care se bucura in continuare, din partea cetatenilor romani, proiectul european, reprezinta premisa pentru consolidarea rolului si a contributiei tarii noastre la procesul decizional european, arata BOGDAN AURESCU.

CITESTE SI: Guvernele ROMANIEI si BULGARIEI reafirma COOPERAREA BILATERALA in cadrul UE pentru aderarea la SCHENGEN 

”Provocarile actuale cu care se confrunta UE reclama astazi, mai mult ca oricand, raspunsuri coerente si unitare din partea Uniunii Europene (UE), cu impact pozitiv asupra tuturor cetatenilor europeni. De aceea, ROMANIA va continua sa sprijine eforturile comune, la nivel UE, de concretizare a obiectivelor majore ale agendei actuale, legate de cresterea economica, ocuparea fortei de munca si consolidarea competitivitatii. In egala masura, Romania ramane un promotor al avansarii integrarii europene si se raliaza demersurilor, in plan european, de promovare a respectului pentru principiile si valorile fundamentale europene si de combatere a tendintelor anti-europene, xenofobe si radicale”, subliniaza BOGDAN AURESCU.

Sursa foto: realitatea.net