MAJORAREA TARIFELOR pentru calatoriile cu METROUL a primit ACORDUL confederatiilor sindicale si patronale si se APLICA din aceasta luna

Reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale au fost de acord in unanimitate cu promovarea proiectului de ajustare a tarifelor de calatorie cu metroul, noile tarife urmand sa intre in vigoare din 28 martie, se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de Ministerul Transporturilor (MT).

Potrivit sursei citate, ajustarea tarifelor de calatorie va conduce la o crestere a veniturilor proprii ale societatii cu aproximativ 4,4 milioane de lei lunar. Aceasta suma este necesara acoperirii deficitului de finantare a societatii pe anul 2015.

“In acest an, subventia alocata Metrorex pentru calatoria cu metroul a scazut de la 369 milioane de lei in 2014, la 328 milioane de lei in 2015. Costul real al unei calatorii cu metroul este de 4 lei, iar tariful mediu incasat pe o calatorie de la pasageri este de un leu, diferenta fiind acoperita din subventii si alte venituri ale societatii. Subventia si veniturile actuale ale Metrorex nu pot acoperi costul real al unei calatorii”, se spune in comunicat.

Suma de 4,4 milioane lei pe care Metrorex o va incasa lunar ca urmare a majorarii tarifelor de calatorie va fi utilizata pentru asigurarea serviciului de transport public cu metroul in conditii de deplina siguranta. Astfel, 30 la suta din aceasta suma va fi alocata pentru asigurarea de materiale privind siguranta circulatiei (sina de cale ferata, elemente de prindere, macaze, piese de schimb si asigurarea alimentarii cu energie electrica, termica si apa), 32 la suta pentru asigurarea serviciilor de paza, curatenie in statii si trenuri de metrou, reparatii si intretinere lifturi, scari rulante, 4 la suta cheltuieli cu personalul (pentru mentinerea salariilor actuale), 34 la suta cheltuieli de exploatare (amortizarea mijloacelor fixe puse in functiune, taxe).

Citeste si: CARTELE DE METROU se SCUMPESC

Abonamentul lunar are un numar nelimitat de calatorii, pretul acestuia fiind majorat cu 16,7 la suta (de la 60 de lei — la 70 de lei). Comparativ, abonamentul de 62 de calatorii avea un numar limitat de calatorii pe luna si in cazul pastrarii acestui abonament, cresterea ar fi trebuit sa fie de aproximativ 30 la suta.

“Pentru deciziile importante, ca de obicei, am luat in seama reactia societatii civile. Si in cazul metroului, am vazut ca au existat si nemultumiri legate de ajustarea tarifelor. Pentru oamenii cu venituri mai mici sunt justificate si ii intelegem. Pe de alta parte, exista si categorii sociale care beneficiaza de o serie de facilitati. Unele masuri, chiar daca nu sunt populare, sunt necesare. In aceasta situatie s-a optat pentru varianta abonamentului cu numar nelimitat de calatorii, la un pret mai mic, in detrimentul variantei abonamentului cu numar limitat de calatorii. Noile tarife de calatorie cu metroul vor intra in vigoare din 28 martie, cu riscul unor nemultumiri din partea calatorilor, dar cu obligatia pentru Metrorex sa se dezvolte si sa se modernizeze, astfel incat bucurestenii sa circule cat mai curand si pe noile magistrale”, a declarat ministrul Transporturilor, IOAN RUS.

Citeste si: METROREX creste SALARIILE si BONUSURILE pentru angajati dupa ce a anuntat ca MAJOREAZA tarifele

Propunerea Metrorex de ajustare a tarifelor de calatorie cu metroul a fost, in perioada 10-23 martie, in consultare publica pe site-ul MT. In acest interval au fost primite peste 200 de petitii, in conditiile in care, zilnic, metroul transporta peste 600.000 de calatori.