Melescanu: Orice deconspirare a unui ofiter acoperit determina o renalizare a tuturor cazurilor

Fostul sef al SIE Teodor Melescanu a declarat, marti, ca scandalul agentului acoperit afecteaza imaginea Romaniei si a SIE deoarece orice deconspirare a unui ofiter presupune o reanalizare de catre serviciile partenere si nepartenere a cazurilor in care acesta a fost prezent pe teritoriul unei tari. Intrebat daca scandalul agentului acoperit afecteaza imaginea Romaniei in plan extern, Teodor Melescanu a raspuns afirmativ.

Dupa ce au mai fost puse doua intrebari, Melescanu a revenit asupra subiectului, dorind sa ofere un raspuns mai detaliat.

“M-ati intrebat si am raspuns prea scurt. M-ati intrebat daca are vreun efect asupra imaginii Romaniei si am spus da. Vreau sa adaug insa o clarificare, sa intelegeti de ce. Nu va cer sa ma credeti pe cuvant. Va spun si de ce. Orice deconspirare a unui ofiter acoperit care a participat la diverse activitati determina, in cazul in care este deconspirat, o renalizare de catre serviciile partenere si serviciile nepartenere din alte tari a tuturor cazurilor in care a fost prezent pe teritoriul unei tari, pornindu-se de la ideea ca o asemenea prezenta era ostila. Ceea ce ne creeaza foarte mari dificultati si serviciului, nu numai imaginii”, a explicat Melescanu.

Intrebat daca exista vreun fost ofiter acoperit in Guvern, fostul director al SIE a spus: “Nu pot sa va confirm decat daca aveti placerea peste 30 de ani sa ne intalnim din nou la un ceai si va spun toate lucrurile. Nicio problema, da’ 30 de ani nu pot. Mai mult, vreau sa va spun foarte clar ca la plecarea din serviciu orice ofiter care a activat in SIE semneaza un angajament prin care se obliga sa nu deconspire nici calitatea, nici sediile, nici fostii colegi, nici operatiunile la care a participat, timp de 30 de ani”.

Citeste si: MONICA MACOVEI DEZVALUIE UNDE S-AR AFLA DOVADA CA PONTA A FOST OFITER ACOPERIT

In cursul conferintei de presa, Teodor Melescanu a mai spus ca Traian Basescu este “primul presedinte din 1989 si pana astazi care a solicitat serviciilor de informatii liste cu ofiterii acoperiti”.

Rugat sa raspunda acuzatiilor ca l-a acoperit pe premierul Victor Ponta prin HG 223 din 2013, Melescanu a spus ca nu acopera pe nimeni.

“Eu nu acopar si nu descopar pe nimeni (…) Daca eu, in calitate de sef al serviciului, spun despre cineva ca nu e ofiter acoperit, ar trebui sa spun despre toata lumea ca nu sunt ofiteri acoperiti, pentru ca altii s-ar simti poate pusi intr-o situatie foarte dificila. stiti ca circula foarte multe vorbe despre persoane extrem de importante din punct de vedere politic, de la Mircea Geoana pana la multi altii, inclusiv si de mine, referitoare la apartenenta la unele servicii de informatii”, a spus fostul director al SIE.

Citeste si: SIE, REACTIE IN SCANDALUL OFITERULUI ACOPERIT: HOTARAREA 233/2013 NU AVEA NEVOIE DE AVIZUL CSAT. 70 DE OFITERI ACOPERITI AU FOST DECONSPIRATI

Rugat sa confirme faptul ca Traian Basescu a venit la sediul SIE pentru o discutie cu directorii, Melescanu a afirmat ca presedintele a venit la sediul serviciului pentru a discuta “cu toti membrii biroului executiv”, precizand ca si el a fost la intalnire, impreuna cu toti directorii adjuncti.

“si-a exprimat si si-a argumentat pozitia ca trebuie sa aiba acces la toate informatiile. Raspunsul nostru a fost ca absolut la toate informatiile are acces, potrivit principiului «need to know» – nevoia de a cunoaste. La toate informatiile care-i servesc presedintelui pentru indeplinirea cu succes a atributiilor sale are acces deplin”, a precizat Melescanu, adaugand ca in privinta surselor si a modalitatilor de obtinere a informatiilor e vorba de “bucataria noastra”.

intrebat cand a avut loc discutia, Teodor Melescanu a spus ca nu isi aminteste, dar ca informatia poate fi declasificata peste 30 de ani.