MAE rus: Planurile NATO privind desfasurarea de TRUPE in ROMANIA sunt “INADECVATE” si “CONFLICTUALE”. REPLICA Aliantei si a MAE

Planurile NATO de a desfasura forte militare in ROMANIA, foarte aproape de frontiera cu Rusia, sunt “INADECVATE” si “CONFLICTUALE”, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, potrivit Agerpres, care citeaza agentia oficiala rusa Sputnik.

UPDATE 21.45: Pozitia exprimata de NATO in legatura cu comentariile facute de purtatorul de cuvant al MAE rus reflecta pe deplin pozitia Romaniei, a scris, ministrul roman al afacerilor externe, BOGDAN AURESCU, pe Twitter.

UPDATE 21.27: ROMANIA este un aliat de nadejde al NATO, iar NATO isi apara toti aliatii impotriva oricaror amenintari, a transmis miercuri Alianta Nord-Atlantica, reactionand la “afirmatiile provocatoare” ale purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, la adresa ROMANIEI.

“Oficiali rusi continua sa faca afirmatii provocatoare, care sunt fara fundament, inadecvate si nu contribuie la stabilitatea si predictibilitatea in Europa”, a transmis NATO prin vocea adjunctului purtatorului de cuvant, Carmen Romero.

“Rusia a incalcat dreptul international si nu si-a respectat angajamentele prevazute in actul fondator NATO-Rusia prin actiunile sale agresive din Ucraina. NATO este o alianta defensiva si continua sa actioneze respectandu-si pe deplin angajamentele prevazute in actul fondator”, a mai precizat Carmen Romero, potrivit Agerpres.

“Ca raspuns la actiunile agresive ale Rusiei in Ucraina, ne-am sporit prezenta militara in partea de est a Aliantei noastre. Aceasta prezenta are un caracter rotativ si este departe de orice definitie rezonabila a fortelor substantiale de lupta. Toate masurile noastre sunt defensive, proportionale si in linie cu angajamentele noastre internationale”, a declarat Carmen Romero, care a adaugat ca “Romania este un aliat de nadejde al NATO, iar NATO isi va apara toti aliatii impotriva oricaror amenintari”.

“De fapt, asistam la o transformare treptata a acestei tari (n.r. — Romania) intr-un alt punct de sprijin pentru SUA si NATO in apropiere de frontiera cu Rusia. Am comentat in mod repetat astfel de pasi ai statelor membre NATO, observand maniera conflictuala si evidentiind inadecvarea si caracterul redundant, atat din punct de vedere militar, cat si financiar”, a spus Lukasevici.

Potrivit purtatorului de cuvant al MAE rus, Guvernul roman sacrifica securitatea regiunii prin faptul ca accepta desfasurarea de forte militare ale blocului nord-atlantic.

Citeste si: RusiaToday.ro, ATAC incredibil: IOHANNIS si PONTA sunt prea prosti!

“Cineva ar putea trage concluzia ca actualele autoritati romane, pentru a-si spori “profilul” in ochii strategilor straini, sunt dispuse sa sacrifice stabilitatea in regiunea Marii Negre din motive tactice”, a mai afirmat Lukasevici, potrivit Sputnik.

El a declarat de asemenea ca Rusia nu reprezinta, cu certitudine, o amenintare pentru Romania sau pentru orice alta tara si, de aceea, afirmatiile privind “caracterul defensiv” al activitatilor NATO, in lumina falselor acuzatii privind agresiunea Moscovei, nu au niciun sens, mai noteaza agentia oficiala rusa.

La 2 aprilie, comentand de asemenea disponibilitatea ROMANIEI de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul sau, Lukasevici afirma ca cresterea numarului trupelor NATO in Europa de Est este un pas periculos fara precedent si care incalca acordurile Rusiei cu Alianta, relata agentia oficiala rusa TASS.

El declara tot atunci ca, daca “guvernul Romaniei considera ca este posibil sa sporeasca prezenta NATO pe teritoriul sau”, atunci “trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru acest pas si consecintele pentru securitatea regiunii”.

Citeste si: BOGDAN AURESCU: ROMANIA nu se simte INTIMIDATA de AMENINTARILE RUSIEI

Afirmatiile de saptamana trecuta ale purtatorului de cuvant al MAE rus nu au ramas fara raspuns din partea oficialilor romani.

Premierul VICTOR PONTA a transmis imediat, pe retelele de socializare, ca deciziile autoritatilor romane sunt cele cele mai bune pentru Romania si partenerii sai. “Un raspuns foarte foarte foarte clar — DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pentru Romania si partenerii nostri!!”, scria la 2 aprilie Ponta, facand referire la declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe.

La 3 aprilie, ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, a declarat, la randul sau, ca ROMANIA nu se simte intimidata de amenintarile Rusiei si ca protectia de catre NATO a flancului estic este urmare a atitudinii Federatiei Ruse.

“Am luat nota de declaratia pe care purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe a facut-o, ca raspuns la o intrebare adresata de corespondentul Radio Romania Actualitati la Moscova si ceea ce pot sa va spun foarte clar este faptul ca masurile pe care Alianta Nord-Atlantica le-a luat in urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie din septembrie anul trecut si care au fost implementate in urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO de externe si aparare din decembrie si, respectiv, din februarie anul acesta sunt masuri care au fost luate pentru protectia aliatilor de pe flancul estic, in urma a ceea ce s-a intamplat in Ucraina, in Crimeea — ocuparea ilegala a Crimeii—, in urma sustinerii de catre Federatia Rusa a separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei”, a afirmat ministrul roman de Externe.

Sursa foto: vreaudreptate.ro