Ministrul Transporturilor: Trenul este un lux si este normal ca oamenii sa plateasca mai mult ca sa-l aiba

Pretul mai ridicat al biletelor de tren in comparatie cu biletele pentru transportul rutier de pasageri este justificat, pentru ca trenul este un lux, iar calatorii platesc mai mult pentru a-l utiliza, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Intr-un interviu acordat News.ro, directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, a declarat ca adevaratii competitori ai companiei feroviare de stat sunt firmele de transport rutier si nu operatorii privati de transport pe calea ferata. ”Este normal sa fie mai mare biletul de tren, in toate tarile civilizate este la fel. Trenul este un lux si oamenii platesc mai mult ca sa-l aiba”, a afirmat Costescu.

Sectorul cailor ferate din Romania a pierdut foarte mult teren in ultimii 25 de ani in special in raport cu transportul auto. Astfel, inainte de 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat in Romania, in timp ce ponderea a ajuns in prezent la doar 17%.

CITESTE SI: TRENURILE SOARELUI 2016, LANSATE DE CFR CALATORI. TARIFE si ORAR

Una dintre cauzele principale o reprezinta dezvoltarea masiva a transporturilor rutiere. Spre deosebire de transportatorii feroviari, companiile care fac transport rutier sunt mai eficiente, flexibile si adaptabile pe distante scurte, de aceea multi pasageri aleg serviciile acestora, considera specialistii din domeniu.

Totusi, in ultima perioada, compania feroviara de stat CFR Calatori a facut eforturi pentru a atrage din calatorii pierduti, in special pe rute profitabile, precum Bucuresti-Constanta. In urma investitiilor realizate in infrastructura feroviara, un tren parcurge distanta Bucuresti-Constanta in circa doua ore mai putin decat un microbuz de transport de pasageri. De asemenea, CFR Calatori a lansat mai multe oferte pe ruta Bucuresti-Constanta, pe Trenurile Soarelui, ieftinind biletele cu pana la 35% in perioada weekend-ului.

Sursa foto: realitatea