Noul COD FISCAL: TVA scade anul viitor, CAS din 2018, iar COTA UNICA din 2019

Proiectele celor doua Coduri Fiscale care prevad reduceri semnificative de impozite si taxe incepand de anul viitor au fost aprobate de Guvern in aceasta saptamana si publicate, vineri, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA la 20% incepand din 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, din 2016, se va aplica o cota de TVA d 9% pentru alimentele de baza. In privinta TVA, reprezentantii Guvernului spun ca reducerea se va aplica inca din cursul acestui an, fie la cota standard, fie la produsele de baza, dar inca nu s-a luat o decizie in acest sens.

CITESTE SI: AVERTISMENT de la FMI: Guvernul trebuie sa reanalizeze MOMENTUL in care va REDUCE TAXELE si AMPLOAREA acestor scaderi

In privinta contributiilor de asigurari sociale, acestea vor scadea incepand cu 2018, nu cu 2017 cum se propusese initial, de la 10,5% la 7,5% la angajat si de la 15,8% la 13,5% la angajator.

Alte schimbari importante prevazute de noul Cod Fiscal se refera la eliminarea impozitului pe constructii si a impozitului pe dividende, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, tot de anul viitor acccizele la carburanti vor fi reduse cu procente cuprinse intre 16% si 20%, iar la unele categorii de produse vor fi eliminate.

Noul Cod Fiscal va aduce schimbari si in ceea ce priveste impozitarea microintreprinderilor, dar si la impozitele locale. In acest caz, cea mai importanta modificare vizeaza impozitarea cladirilor, care va tine cont de destinatia imobilului si nu de forma juridica a proprietarului (persoana fizica sau juridica).

CITESTE SI: VICTOR PONTA: CODUL FISCAL are TOATE AVIZELE necesare si intra in vigoare la 1 ianuarie

Cota unica va ramane nemodificata, potrivit noului Cod Fiscal, pana la 1 ianuarie 2019, cand urmeaza sa scada de la 16% la 14%.

Proiectele celor doua Coduri Fiscale au fost transmise Parlamentului, Senatul fiind prima Camera sesizata.