Oficial NATO: Romania a fost supusa PRESIUNILOR cand a devenit parte a SCUTULUI ANTIRACHETA

Comandantul fortelor NATO din Europa, generalul american PHILIP BREEDLOVE, a declarat, duminica, ca Romania a fost supusa PRESIUNILOR cand a devenit parte a SCUTULUI ANTIRACHETA al NATO, relateaza Agerpres, care citeaza Reuters.

Intrebat in cadrul unei dezbateri organizate la Bruxelles in legatura cu afirmatiile ambasadorului rus in Danemarca Mihail Vanin care a avertizat ca navele de razboi daneze ar putea deveni tinte pentru rachetele nucleare rusesti in cazul in care tara scandinava contribuie la scutul antiracheta al NATO in Europa, generalul Breedlove a declarat acesta este “urmatorul pas” intr-o campanie impotriva tarilor care s-au alaturat SISTEMULUI ANTIRACHETA.

Citeste si: DUSA:Sistemul antiracheta de la Deveselu este unul defensiv, nu suntem de acord cu declaratia ambasadorului rus

“Romania a fost supusa unor mari presiuni atunci cand a devenit parte a (scutului antiracheta). Polonia este supusa unor mari presiuni si acum orice alta tara care doreste sa se alature acestui sistem defensiv va fi supusa presiunilor politice si diplomatice”, a declarat Breedlove, fara insa sa numeasca Rusia.

SISTEMUL ANTIRACHETA este de mult timp un mar al discordiei intre Rusia si Alianta Nord-Atlantica, din care Danemarca face parte. Moscova considera sistemul in cauza o amenintare la echilibrul strategic al continentului, in timp ce NATO a precizat ca acesta va oferi protectie impotriva asa-numitelor state paria.

Citeste si: BOGDAN AURESCU, REACTIE la AMENINTARILE RUSIEI: Este INADMISIBIL

Danemarca a anuntat in august ca intentioneaza sa echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antiracheta.

Ministrul danez de externe Martin Lidegaard a declarat ca remarcile ambasadorului rus Mihail Vanin au fost “inacceptabile”, adaugand ca “Rusia stie foarte bine ca scutul antiracheta al NATO este defensiv si nu este indreptat impotriva sa”.

Sursa foto: nato.int