Ponta: Basescu l-a sunat pe Corlatean, care mi-a spus ca nu a vrut sa-i raspunda

Presedintele Traian Basescu l-a sunat pe Titus Corlatean, fostul ministru de Externe, pentru a insista pe tema suplimentarii numarului sectiilor de vot in strainatate, un “joc politic” care sa asigure un motiv de contestare a rezultatului votului, dar ministrul nu i-a raspuns, a spus premierul Ponta.

“L-a si sunat. Domnul Corlatean mi-a spus si nu a vrut sa-i raspunda”, a afirmat Ponta la Romania TV.

El a aratat ca, dupa apelul telefonic fara succes catre Corlatean, presedintele Basescu a sustinut declaratii publice si a transmis comunicate in care insista pentru suplimentarea numarului de sectii de vot in strainatate. Ponta a sustinut ca, prin aceasta procedura despre care Basescu ar sti ca nu este acoperita de lege, se urmarea un motiv de contestare ulterioara a rezultatului votului la turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Ponta a mai sustinut ca Basescu incearca astfel sa devina seful opozitiei si sa il delegitimeze pe viitorul presedinte.

“Modificarea legii intre turul I si turul II este cea mai grava incalcare a drepturilor democratice”, a mai sustinut Ponta.

Citeste si: EA ESTE TANARA CARE DECLARA CA A FACUT SEX CU VICTOR PONTA IN HOTELUL LUI NEGOITA. INREGISTRARE BOMBA

Premierul Victor Ponta a declarat anterior, dupa ce Titus Corlatean a demisionat din functia de ministru al Afacerilor Externe, ca exista si o latura politica, care deturneaza sensul campaniei electorale si al alegerilor, si a facut referire la “presiuni inadmisibile si inacceptabile facute de catre presedintele Traian Basescu si candidatul Klaus Iohannis care solicita institutiilor statului sa incalce legea in scopul evident ca, duminica, sa poata fi contestat rezultatul votului”.

Titus Corlatean a anuntat, luni, ca l-a informat pe premierul Victor Ponta ca a decis sa-si depuna mandatul de ministru al Afacerilor Externe, mentionand ca ministerul isi mentine pozitia ca nu exista baze legale pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate la turul al doilea al alegerilor prezidentiale din acest an.

Titus Corlatean a declarat, luni, ca MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi sectii de vot, dar a precizat ca acesta nu are forta juridica, prin urmare nu poate incalca legea.

Citeste si: VIDEO DE ULTIMA ORA. VICTOR PONTA, DUS CU DUBA. CONFRUNTARE VERBALA FARA PRECEDENT

“Problema noilor sectii de votare in strainatate, discutata atat de intens in ultimele zile: dupa hotararea BEC cunoscuta, adoptata seara, in noaptea zilei de marti, martea trecuta si primul comunicat, am fost si noi si opinia publica informati de aparitia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, in noaptea de vineri spre sambata, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat si, respectiv, o adresa in care BEC ne comunica «inexistenta unui impediment legal referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate»”, a afirmat Corlatean, adaugand ca dupa primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat “un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor sale legale in materie”.

Titus Corlatean a anuntat ca, in urma acestei evaluari interne, Ministerul Afacerilor Externe “isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea la turul doi cu noi sectii de votare in strainatate”. “Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar si alte dispozitii legale importante din legea respectiva, inclusiv proceduri, pasi, termene imperative care au expirat, dar nici hotararea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit careia s-ar putea infiinta noi sectii de votare in strainatate”, a spus Titus Corlatean.

Acesta a aratat jurnalistilor cele doua documente discutate, explicand ca in comunicatul BEC se mentioneaza posibilitatea infiintarii de sectii “prin inexistenta acelor impedimente de natura legala”, in timp ce hotararea BEC, care are “forta juridica”, nu prevede nimic cu privire la inexistenta unui impediment legal si are forta juridica.

Citeste si: EXPLOZIV! FILMUL DESPRE PROCURORUL PANAIT CARE ARATA TOATA MIZERIA DIN PSD. INAINTE SA SE SINUCIDA, PANAIT AR FI FOST VIZITAT DE PONTA

“Comunicatul, care este un comunicat de presa, face aceasta mentiune, comunicat care nu are forta juridica. in consecinta, ca ministru, am obligatia sa asigur, impreuna cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalitatii, dar si prezervarea imaginii si prestigiului institutiei, Ministerul Afacerilor Externe”, a mai spus Titus Corlatean, explicand motivele pentru care si-a depus demisia.

Sambata, presedintele Traian Basescu a declarat ca se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, ca urmare a dezinformarii lansate de ministru in spatiul public, dupa care este ilegala organizarea de noi sectii de votare in strainatate.

“Presedintele Traian Basescu a luat nota de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlatean, a lansat-o in spatiul public prin declaratia de presa de vineri, 7 noiembrie a.c., in care a afirmat ca legal nu poate mari numarul de sectii de votare din strainatate, desi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotararea nr. 4H/4.11.2014 publicata ca atare in Monitorul Oficial”, se mentioneaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit sursei citate, “in conditiile in care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean a dezinformat intr-o declaratie de presa, dorind in acest fel sa impiedice dreptul constitutional al cetatenilor romani din strainatate de a vota, presedintele Traian Basescu considera ca se impune demiterea imediata a acestuia”.

“De asemenea, presedinte Traian Basescu considera necesar luarea masurilor care se impun pentru ca toti romanii aflati in strainatate sa poata vota”, se mai arata in comunicat.

Basescu a mai cerut demisia ministrilor Corlasean si Stanoevici pe 2 noiembrie, din cauza organizarii defectuoase a alegerilor in sectiile de votare din strainatate.

Biroul Electoral Central invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un “impediment legal” referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate”, asa cum a invocat MAE “in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.