Ponta, despre declaratiile Victoriei Nuland: SUA au o pozitie publica extrem de critica fata de Ungaria

Victor Ponta: Nu exclud un nou acord cu FMI. Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu guvernul Boc

Washington-ul aduce critici dure la adresa liderilor din Europa Centrala. Subsecretarul de Stat pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a denuntat ipocrizia unor state din Europa Centrala, care, in opinia oficialului american, profita de protectia NATO si a Uniunii Europene, dar ignora valorile democratice. Premierul roman Victor Ponta a reactionat la aceste declaratii, afirmand ca pozitia Victoriei Nuland a avut ca tinta Ungaria.

“Cred ca si presedintele Barack Obama, si doamna subsecretar Nuland au o pozitie publica deja extrem de critica vis-a-vis de ceea ce se intampla in tara vecina, fata de Ungaria, si cred ca dumneavoastra azi, fiind chiar in Romania si chiar la Bucuresti, daca nu ma insel, domnul Orban, aveti ocazia sa-l intrebati. Eu, ca prim-ministru al Romaniei, nu vreau sau nu pot sa comentez in public uitandu-ma peste granita la altii”, a raspuns Victor Ponta, intrebat de jurnalisti cum comenteaza declaratia subsecretarului de stat american Victoria Nuland.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profita de apartenenta la UE si NATO dar ignora valorile democratice, precum si protejarea oficialilor corupti de urmarirea judiciara, fara a nominaliza explicit vreo tara. Presedintele SUA, Barack Obama, si subsecretarul de stat american Victoria Nuland au o pozitie publica deja extrem de critica fata de ceea ce se intâmpla in Ungaria, a declarat premierul Ponta.

Citeste si: NULAND: Cum puteti dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO cand ziua protejati oficialii corupti?

Intr-un discurs sustinut la Washington in cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit ca in urma cu 25 de ani, in Europa Centrala, “cetatenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit institutii puternice si independente, o societate civila si o presa vibranta”. “Ei au reformat economiile tarilor lor, au stabilizat moneda, privatizand industriile ineficiente, au deschis piata muncii si au permis accesul investitorilor straini. Pe scurt, ei au restaurat democratia liberala in inima continentului. si le-au demonstrat scepticilor ca se insala. Aderand in valuri succesive la NATO, ei au extins granitele familiei noastre euro-atlantice”, a explicat oficialul american.

Salutand aceasta evolutie, Nuland a avertizat insa ca, in prezent, aceasta alegere este amenintata atât la nivel extern, cât si intern. in privinta luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineana si amenintarea venita din partea gruparii Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovada tarile aliate. Ea s-a referit insa si la lupta de protejare a democratiei, la nivel intern.