PPMT: Daca acuzatia lui Basescu este reala, SIE a desfasurat o activitate neconstitutionala. Democratia, in pericol in Romania

Conducerea PPMT considera ca informatia presedintelui Traian Basescu potrivit careia premierul Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit SIE este una “grava”, pentru ca atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta activitatea ilegala a Serviciilor in cadrul societatii romanesti.

PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) considera, intr-un comunicat transmis, marti, ca daca acuzatia formulata de seful statului la adresa lui Victor Ponta se dovedeste a fi adevarata, SIE a desfasurat o activitate neconstitutionala, transmite corespondentul Mediafax.

“Presedintele in exercitiu a intervenit in campania electorala cu o tema deosebit de grava: a lansat acuzatia ca unul dintre candidati, si anume premierul in exercitiu, ar fi fost ofiter acoperit al SIE intr-o perioada recenta. Despre respectarea impartialitatii presedintelui, descrisa in Constitutie, sa se pronunte organele abilitate. Acuzatia lansata este grava si din alt punct de vedere: atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta activitatea ilegala a Serviciilor in cadrul societatii, pentru statul de drept si democratia din Romania. Daca acuzatia se dovedeste adevarata, SIE a desfasurat o activitate neconstitutionala: Victor Ponta era procuror in acea vreme, iar cele doua functii sunt incompatibile conform Constitutiei. In acest sens, si Victor Ponta a incalcat Constitutia, ceea ce ridica serioase semne de intrebare cu privire la credibilitatea sa in calitate de prim-ministru si, eventual, presedinte”, se arata in documentul citat.

Citeste si: MELESCANU: ORICE DECONSPIRARE A UNUI OFITER ACOPERIT DETERMINA O RENALIZARE A TUTUROR CAZURILOR

Reprezentantii PPMT au sustinut ca Serviciile de informatii au un rol bine determinat in cadrul structurii statului, iar intr-un stat de drept functional “legile descriu cu exactitate acest rol, cat si limitele activitatii Serviciilor”.

“PPMT considera deosebit de periculoasa eventuala depasire a acestor limite, care poate compromite functionarea democratica a organelor statului. Pe de alta parte, trista amintire a activitatii Securitatii comuniste, precum si neincheierea reala a procesului comunismului au facut societatea extrem de sensibila la aceste probleme”, se mai arata in comunicat.

Conducerea PPMT cere Comisiilor parlamentare de supraveghere a serviciilor de informatii sa intreprinda cat mai curand verificarea legalitatii privind activitatea acestora si, prin rezultatul acestor verificari, sa risipeasca suspiciunile ce pot aparea in sanul societatii.

Citeste si: MONICA MACOVEI DEZVALUIE UNDE S-AR AFLA DOVADA CA PONTA A FOST OFITER ACOPERIT

“Cu aceasta ocazie este indicat sa se evalueze in ce masura se justifica dimensiunile actuale ale SIE, numarul mare de ofiteri angajati, in conditii de criza economica, politica, morala, precum si in contextul in care tara este afectata de scandaluri repetate de coruptie. Poate ca nu prin numarul mare de ofiteri acoperiti ar trebui Romania sa se evidentieze in peisajul tarilor UE, ci ar trebui sa fie lider de piata in privinta sumelor alocate educatiei, sistemului de sanatate, crearii locurilor de MUNCa”, se subliniaza in comunicatul PPMT, in care se precizeaza ca in Romania exista 571 de ofiteri acoperiti in serviciile de informatii la fiecare un milion de locuitori, in timp ce in Germania sunt 89, iar in Franta 98.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Realitatea Tv, ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in timp ce era procuror, fapt ce reprezinta “o ilegalitate constitutionala” si “o incompatibilitate”, potrivit Constitutiei vechi.

seful statului a explicat ca “nelinistea” i-a fost starnita in momentul in care senatorul Valer Marian a facut o interpelare privind calitatea de ofiter SIE a lui Victor Ponta. “Nu atat interpelarea, cat lipsa de raspuns si pe urma discutiile din presa”, a mai spus Basescu.

Marti dimineata, la Iasi, unde a participat la slujba de Sfanta Parascheva, premierul Victor Ponta a spus, referitor la declaratiile sefului statului, ca sunt “numai minciuni” si ca presedintele este “extrem de tulburat si framantat” si ca “Romania nu mai trebuie sa depinda de tulburarile unei persoane”.

Premierul a mai spus ca din 1995, cand a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare data si si-a servit tara si va face acest lucru in continuare.