SORIN OPRESCU, despre decizia CAB privind cele SAPTE HECTARE din PARCUL HERASTRAU: S-a facut DREPTATE

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, marti, ca cele SAPTE HECTARE de teren din PARCUL HERASTRAU care au fost instrainate in 1999 de Biroul de Turism si Tranzactii (BTT) SA unei firme, sa ramana in proprietatea Primariei Capitalei.

UPDATE 18.37: Primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU, a declarat ca decizia de marti a CAB este una “istorica” si ca prin aceasta “s-a facut dreptate”.

“Multumesc Justitiei. Astazi s-a facut dreptate! Este o decizie istorica, prima data in ultimii 25 de ani. Cea mai mare victorie a Primariei Municipiului Bucuresti. Prin decizia definitiva si irevocabila a Instantei, cele sapte hectare din parcul istoric Herastrau revin bucurestenilor!”, a spus SORIN OPRESCU.

Potriivt lui Oprescu, completul de judecata a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului si Sportului. De asemenea, a constatat nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare incheiat in data de 28 iunie 2003, intre SC BTT SA si SC Domino 94 Impex SRL, cu privire la imobilul teren din soseaua Nordului 7-9, Sectorul 1.

“Pentru a fi foarte clar pentru toata lumea. Prin decizia de astazi a instantei cele sapte hectare de teren din parcul Herastrau revin in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti. Astfel, Patrimoniul Capitalei a fost reintregit. Multumesc domnului Liviu Doara pentru lupta pe care a dus-o pentru recuperarea acestui teren. Asa cum stiti, inca din anul 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul de Yachting Sportul Studentesc, avand calitatea de intervenient accesoriu, instanta admitand cererea municipalitatii de a-si apara un teren care-i apartine inca de pe vremea lui Carol I. Precizez ca terenul in litigiu, la momentul emiterii Certificatului de atestare, era parte integranta a Parcului Herastrau – monument istoric, fiind domeniul public al Municipiului Bucuresti. Nu este pentru prima data cand, in calitate de ales al bucurestenilor, lupt pentru recuperarea patrimoniului orasului. Anumite terenuri, pe care s-a construit ilegal, au fost redate spatiului verde, prin dispozitie de primar general, conform legii 50/1991. Bucurestenii beneficiaza de inca 30.000 de mp de spatiu verde, in parcurile din Administratia Municipalitatii. Mai mult decat atat, am redat bucurestenilor peste 120.000 de metri patrai de spatiu verde, in afara parcurilor Capitalei. Am obtinut acest spatiu verde prin desfiintarea, in sase ani, a circa 2000 de constructii civile, construite ilegal pe domeniul public”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Terenul de sapte hectare reprezinta o sectiune dintr-o suprafata mai mare de teren expropriat pentru cauza de utilitate publica in baza Legii pentru crearea Parcului National (ulterior Herastrau ), infiintat prin Legile din anii 1910 si 1912. Ulterior acestei date nu a intervenit niciun act normativ care sa schimbe acest statut.

Primaria Capitalei a pus la dipozitia BTT terenul in scopul activitatii sportive. Potrivit decretului in baza caruia terenul a intrat in administrarea BTT, la incetarea folosintei, acesta trebuia sa revina Administratiei Bucurestiului, in a carui proprietate se afla.

In 1999, printr-un ordin al ministrului Tineretului si Sportului de atunci, CRIN ANTONESCU, Biroul de Turism si Tranzactii (BTT) SA a primit un certificat de proprietate asupra terenului in suprafata de sapte hectare din Parcul Herastrau. Asta in conditiile in care spatiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zona declarata monument istoric.

Decizia magistratilor de la CAB este definitiva si irevocabila. Instanta a admis recursul declarat de Clubul Sportul Studentesc Bucuresti si Primaria Capitalei si a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis in 1999 de Ministerul Tineretului si Sportului.

Citeste si: Primaria Capitalei a cerut RECUZAREA COMPLETULUI in dosarul referitor la cele SAPTE HECTARE din PARCUL HERASTRAU

“Constata nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2152/ 28.07.2003 de catre notarul public Marinca si Eugen incheiat intre SC Biroul de Turism pentru Tineret SA si SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din sos. Nordului nr. 7-9, sector 1. Respinge cererea de interventie accesorie formulata in interesul paratelor de SC Domino 94 Impex SRL, ca neintemeiata. Pastreaza din sentinta apelata dispozitia privind respingerea exceptiei lipsei interesului reclamantului in formularea cererii. Inlatura din sentinta apelata mentiunea privind respingerea cererii reclamantului privind cheltuielile de judecata si ia act ca acesta si-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Inlatura din decizia recurata dispozitia privind obligarea apelantului reclamant la plata cheltuielilor de judecata catre intimatul parat SC BTT SA si catre intimatul intervenient accesoriu SC Domino 94 Impex SRL. Ia act ca recurentii si-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Respinge cererea intimatilor SC BTT SA si SC Domino 94 Impex SRL privind acordarea cheltuielilor de judecata. Irevocabila”, se arata in decizia instantei.

In anul 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului, Biroul de Turism si Tranzactii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra unui teren in suprafata de SAPTE HECTARE din Parcul Herastrau, unde se afla o baza sportiva pe care isi desfasura activitatea Clubul Sportiv Sportul Studentesc, sectia de Iahting.

La scurt timp, BTT s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive si realizarea unor investitii.

Domino 94 Impex SRL a dat in judecata BTT, sustinand ca nu si-a respectat obligatiile luate prin asociere si a cerut instantei sa oblige BTT sa-i vanda activele si terenul.

Citeste si: CAB amana DECIZIA in privinta celor SAPTE HECTARE din PARCUL HERASTRAU

Instanta a dat castig de cauza firmei Domino 94 Impex SRL si a obligat BTT sa vanda cladirile pentru 100.000 de dolari iar terenul de sapte hectare, pentru 1,5 milioane de dolari.

In anul 2002, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, sectia de Iahting (club ce se afla in subordinea Ministerului Educatiei), au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului, sustinand ca instrainarea terenului s-a facut ilegal, deoarece nu a apartinut niciodata MTS.

La sfarsitul lui 2008, Tribunalul Bucuresti — Sectia a IV-a civila a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare.

BTT si SC Domino Impex SRL au facut recurs iar, din anul 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de clubul de iahting Sportul Studentesc, avand calitatea de intervenient accesoriu.

Reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca acest teren le apartine de pe vremea regelui Carol I, cel care a infiintat Parcul Herastrau, iar la vremea respectiva toate persoanele care au detinut terenuri in zona au fost despagubite, parcul fiind trecut in domeniul public al statului.

Ulterior, in anul 2010, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile facute de Ministerul Tineretului si Sportului, BTT si SC Domino 94 Impex SRL iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

In anul 2014, Tribunalul Bucuresti a decis ca cele SAPTE HECTARE din litigiu nu fac parte din Parcul Herastrau iar Primaria Capitalei si Clubul Sportiv Sportul Studentesc au declarat recurs.