Ramona Manescu: De cand am preluat mandatul la Transporturi, absorbtia fondurilor europene s-a dublat

Ramona Manescu, ministrul Transporturilor, a declarat intr-un interviu acordat Green Report ca din momentul in care a preluat institutia, absorbtia fondurilor europene s-a dublat.  In acest interval de timp, a fost atrasa, in cadrul POS-T, suma de 596,8 milioane de euro. Mai mult, ministrul considera ca sistemul de transport trebuie sa fie sustenabil si in acord cu principiile durabilitatii si este un fan declarat al bicicletei. 

Ce presupune, pentru Ministerul Transporturilor, managementul mobilitatii?

In cadrul Master Planului General de Transport, aflat in stadiu final de elaborare, una dintre activitatile principale privind mobilitatea se refera la prognoza cererii de mobilitate si a traficului pentru fiecare mod de transport, inclusiv transportul intermodal, pana in anul 2030. Obiectivul general privind managementul mobilitatii va fi realizat pe baza mai multor elemente care asigura un sistem multimodal de transport eficient, sigur si durabil. Vorbim despre dezvoltarea unui Model National de Transport, estimarea cererii de transport si a fluxurilor de trafic pentru un an de baza (2010) si trei ani de prognoza (2015, 2020 si 2030), precum si identificarea si prioritizarea investitiilor privind transporturile pentru orizonturile de timp corespunzatoare anilor de prognoza. Aceasta strategie va fi intarita de o analiza financiara a programului de implementare.

Citeste si: ROMATSA a nesocotit solicitarile venite din partea Ministerului Transporturilor 

De cand sunteti ministru, cu cat a crescut gradul de absorbtie a fondurilor europene? 

Aici am o veste buna, in sensul in care pot spune, cu cifrele in fata, ca de la momentul in care am preluat mandatul de ministru si pana astazi, cand vorbim, absorbtia acestor fonduri s-a dublat.  In acest interval de timp, a fost atrasa, in cadrul POS-T, suma de 596,8 milioane de euro. Cresterea absorbtiei din acest an se datoreaza masurilor de management luate la nivelul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial „Transport”, din cadrul Ministerului Transporturilor, dar si evolutiei lucrarilor la proiectele din domeniile naval si feroviar, insa asta nu ma multumeste inca. Pentru 2014, autoritatea de management si-a propus o tinta de absorbtie de 1,35 miliarde de euro. Multumita voi fi atunci cand vom atinge tintele de absorbtie pe care ni le-am propus.

Citeste restul interviului acordat de ministrul Ramona Manescu aici.

Sursa foto: Mondo News