ROBERT CAZANCIUC si DEAN THOMPSON discuta despre JUSTITIE la sediul GUVERNULUI

Insarcinatul cu afaceri al SUA, DEAN THOMPSON (foto), a sosit marti dimineata la Guvern, discuta cu ministrul de resort, ROBERT CAZANCIUC, despre problemele JUSTITIEI, informeaza surse oficiale.

La discutia dintre oficialul american si ministrul Justitiei participa si premierul VICTOR PONTA, aceasta avand  loc in contextul in care CURTEA CONSTITUTIONALA a stabilit, joi 4 decembrie, ca articolele din noul Cod de procedura penala care reglementeaza modul de aplicare a CONTROLULUI JUDICIAR si a controlului judiciar pe cautiune sunt neconstitutionale, pentru ca restrang libertatea individuala, libera circulatie si viata intima, iar Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a aratat ca sunt necesare modificari printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Plenul CCR a constatat ca, desi noul COD DE PROCEDURA PENALA include printre masurile preventive CONTROLUL JUDICIAR si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede si durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri.

CITESTE SI: CCR: CONTROLUL JUDICIAR este NECONSTITUTIONAL. DECIZIA este DEFINITIVA

“Caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a retinut ca normele de procedura penala care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate contravin exigentelor articolului 53 din Constitutie”, se arata in decizia CCR.

Judecatorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolelor 211 – 217 din Codul de procedura penala, care reglementeaza masurile preventive ale CONTROLULUI JUDICIAR si ale controlului judiciar pe cautiune.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) propune ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru 60 de zile si prelungita succesiv pentru aceeasi perioada, dar nu mai mult de doi ani, solicitand ministrului Justitiei sa fie facute aceste modificari legislative, dupa decizia CURTII CONSTITUTIONALE (CCR).

Procurorul sef al DIRECTIEI NATIONALE ANTICORUPTIE (DNA)LAURA CODRUTA KOVESI, a transmis o scrisoare ministrului Justitiei, in care sustine necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite

In opinia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), CONTROLUL JUDICIAR ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani.

In scrisoarea transmisa ministrului Justitiei, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) noteaza ca adoptarea recentei decizii poate da nastere unor vulnerabilitati in cauzele penale aflate in curs si in care s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar. Astfel, exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal.

CITESTE SI: DNA cere INTERVENTIA ministrului justitiei in legatura cu decizia CCR privind CONTROLUL JUDICIAR 

“Avand in vedere ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea in randul publicului impresia ca inactiunea autoritatilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la raspunderea penala”, se mai arata in comunicatul citat.

Procurorul sef al DNA apreciaza ca modificarile ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Sursa foto: realitatea.net