ROVANA PLUMB si VALERIU ZGONEA fac apel la ALINA GORGHIU si VASILE BLAGA ca PNL sa sustina CODUL SILVIC in forma initiala

Presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, si presedintele Consiliului National al PSD, ROVANA PLUMB, fac apel la copresedintii PNL, ALINA GORGHIU si VASILE BLAGA, sa ii indemne pe parlamentarii liberali sa sustina Legea de modificare a CODULUI SILVIC, in forma sa initiala, si sa renunte “la acele amendamente ce pot genera exploatarea fara discernamant a fondului forestier”.

“Dezbaterile din Camera Deputatilor reprezinta ultimul pas pentru ca tara noastra sa aiba o legislatie moderna, menita sa protejeze fondul forestier. Guvernul si majoritatea parlamentara au sustinut actiuni clare impotriva mafiei padurilor, atat prin instituirea Radarului Padurilor, cat si prin modificarile la Codul Silvic, prin care am dorit sa limitam exploatarea iresponsabila a padurilor de catre operatori economici care profita de pozitia dominanta pe care si-au castigat-o pe piata. Pe aceasta cale, facem apel la dumneavoastra, in calitate de lideri ai PNL, de a va indemna parlamentarii sa sustina Legea de modificare a Codului Silvic, in forma sa initiala. De asemenea, facem apel la dumneavoastra sa solicitati parlamentarilor liberali sa renunte la acele amendamente ce pot genera exploatarea fara discernamant a fondului forestier”, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa de ROVANA PLUMB si VALERIU ZGONEA.

Citeste si: Reexaminarea CODULUI SILVIC, RESPINSA de PARLAMENT. DOINA PANA: PROIECTUL este BUN sub foarte multe aspecte. UPDATE

Ei sustin ca unul din amendamentele depuse de parlamentarii PNL poate genera efecte “foarte grave”, in sensul exploatarii padurilor Romaniei.

“Este vorba de amendamentul prin care s-ar elimina restrictia potrivit careia un operator din domeniu nu ar putea exploata sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie. Cereti parlamentarilor PNL retragerea acestui amendament extrem de periculos pentru interesele Romaniei”, se precizeaza in document.

ROVANA PLUMB si VALERIU ZGONEA sustin ca Romania, stat membru al Uniunii Europene, s-a angajat si trebuie sa respecte principiile pietei comune — cum este principiul liberei circulatii a marfurilor.

Citeste si: CONSILIUL CONCURENTEI solicita opinia CE referitoare la limitarea achizitiei de masa lemnoasa

“Este responsabilitatea noastra, a parlamentarilor, de a lua cele mai corecte masuri pentru a limita, prin reglementari legale, exploatarea iresponsabila a padurilor. Proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic respecta aceste principii europene, oferind si instrumentele necesare pentru protejarea de abuzurile care pot aparea la exploatarea si comercializarea masei lemnoase”, se mai arata in scrisoarea deschisa.

Sursa foto: wikimedia.org