Cel mai folosit condiment din lume poate favriza aparitia cancerului la stomac. O spun cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt (Nashville), care au desfasurat cercetari pe gerbilul de Mongolia.
In urma studiului, s-a concluzionat ca o alimentatie prea bogata in sare creste riscul aparitiei cancerului gastric, prin favorizarea activitatii bacteriene.
Bacteria Helicobacter pylori, raspandita la jumatate din populatia lumii, a fost identificata ca element preponderent in aparitia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetatorii s-au intrebat de ce ea se manifesta cu atata violenta la unii, in timp ce la altii ramane in stare latenta.
Dupa patru luni au fost analizate tesuturile gastrice: toate rozatoarele din grupul ‘sarat’ facusera cancer la stomac, in timp ce celelalte doar jumatate. Prin urmare, in afara de virulenta bacteriei, si mediul in care evolueaza joaca un rol semnificativ.
Impactul negativ al sarii se explica prin faptul ca ea favorizeaza producerea de catre Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA).
Foto: Cotidianul