SINDICALISTII din transporturile FEROVIARE ameninta cu declansarea CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCA

Federatiile sindicale din transporturile FEROVIARE ar putea declansa CONFLICTUL COLECTIV DE MUNCA incepand cu data de 23 aprilie, daca pana atunci nu vor fi incheiate noile contracte colective de munca, cu prevederi favorabile salariatilor, a anuntat marti Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.

“Contractele colective de munca expira la data de 19 aprilie pentru Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA si pentru Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori SA, in timp ce, in cazul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, documentul expira pe data de 22 aprilie. Ca urmare, incepand cu data de 23 aprilie exista posibilitatea declansarii CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCA, daca in zilele urmatoare nu se va reusi incheierea unor noi contracte colective de munca cu prevederi favorabile salariatilor”, a spus Mantescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, principala nemultumire a CFR-istilor se refera la eliminarea, incepand de anul trecut, a drepturilor de calatorie gratuita pe calea ferata.

“Vorbim de un drept consfintit din vechime, acela ca feroviarii sa poata calatori gratuit in interes de serviciu si in interes particular pe calea ferata. De aceasta facilitate beneficiaza toti colegii nostri din Europa. Din pacate, autoritatile au decis anul trecut sa nu mai acorde aceste autorizatii, provocand o stare de nemultumire intensa in randul salariatilor”, a declarat Mantescu.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva a mentionat, totodata, ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.

Citeste si: DISPONIBILIZARILE de la CFR Marfa au inceput: 2.500 de angajati isi vor pierde locurile de munca

“Bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul 2014 reflecta incapacitatea managerilor in gasirea masurilor de crestere a veniturilor unitatilor de cale ferata, astfel incat pierderile salariale ale CFR-istilor sa poata fi recuperate dupa o perioada de austeritate de sase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuala, marea majoritate a CFR-istilor sa primeasca salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemultumire acumulata in randul a peste 50.000 de salariati, din cauza unor revendicari nesolutionate la timp”, a mai spus Mantescu.

La randul sau, Gheorghe Fratica, presedintele Federatiei Miscare Comercial, a anuntat ca, in dupa-amiaza zilei de marti, de la ora 16,00, va participa la o intalnire, la sediul Ministerului Transporturilor, cu ministrul de resort DAN SOVA, pentru a se incerca solutionarea problemelor cu care se confrunta feroviarii.

“Avand in vedere ca au mai existat intalniri asemanatoare, soldate cu promisiuni neonorate, suntem rezervati in ceea ce priveste obtinerea unui rezultat pozitiv”, a spus Fratica.

Sursa foto: economica.net