SISTEM DE TELEMEDICINA pentru ZONELE RURALE

Ministerul Sanatatii vrea sa implementeze un SISTEM DE TELEMEDICINA pentru ZONELE RURALE care nu au acces la servicii specializate de ingrijire medicala, potrivit unui anunt publicat joi in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

SISTEMUL DE TELEMEDICINA va asista medicul de familie in rezolvarea episoadelor medicale pentru pacientii proprii prin implicarea unuia sau mai multor medici specialisti aflati in alte locatii geografice si vizeaza cinci milioane de pacienti si 10.000 de medici.

Potrivit datelor din SEAP, noul sistem informatic de telemedicina (SIT) va fi construit in jurul unui set de aplicatii centralizate, gazduite intr-un centru de date specializat, care schimba date bidirectional cu cabinetele medicilor de familie din zona vizata de proiect si cu spitalele si cabinetele medicilor specialisti inclusi in proiect. In aceleasi timp, SISTEMUL DE TELEMEDICINE va fi interconectat cu celelalte sisteme functionale aflate in zona de autoritate a Ministerului Sanatatii, a CNAS si a entitatilor administrative subordonate acestora.

Citeste si: Strategia Nationala de Sanatate, lansata in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii

SISTEMUL DE TELEMEDICINA va trebui sa se integreze fara suprapunerea sau duplicarea functionalitatilor cu sistemele nationale existente (SIUI, DES, CEAS). De asemenea, trebuie sa asigure interactiunea audio sau video in timp real si accesul comun la date pentru medicii asociati evenimentului in vederea acordarii unei a doua opinii medicale.

Totodata, SISTEMUL DE TELEMEDICINA va trebui sa integreze un set de echipamente medico-informatice ce pot fi utilizate de medicul de familie in scopul achizitiei de date relevante in stabilirea unui diagnostic corect si rapid, sa le utilizeze in colectarea datelor de la pacient si sa asigure transmiterea lor corecta pentru stocare in fisa pacientului. Setul de echipamente medico-informatice trebuie sa acopere cel putin monitorizarea parametrilor vitali (minimum puls, tensiune arteriala, temperatura, saturatie oxigen), evaluarea functiei pulmonare, inregistrarea si analiza electrocardiogramei, analize biochimice (minimum 15 teste diferite) si investigatii ecografie (pentru medicii care au competente in ecografia generala).

Citeste si: Sistemul de telemedicina va fi implementat pentru consultarea pacientilor

Echipamentele medico-informatice trebuie sa poata fi utilizate atat stationar, in cabinetul medicului de familie, cat si mobil, in afara acestuia. Echipamentele trebuie sa poata prelua date medicale si atunci cand nu sunt conectate la sistem (in mod off-line) si sa le sincronizeze de indata ce au fost reconectate.

Valoarea estimata a contractului este de 78,3 milioane lei, inclusiv TVA.

Termenul de finalizare a SISTEMULUI DE TELEMEDICINA va fi de sase luni de la data atribuirii contractului.

Ofertele pot fi depuse pana pe 28 aprilie si vor fi deschise in aceeasi zi.

Finantarea va fi asigurata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

Sursa foto: presagalati.ro