SUA si UNGARIA se afla in pragul unui CONFLICT DIPLOMATIC fara precedent

André Goodfriend (foto), insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, a declarat pentru Jurnalul postului national de televiziune din Ungaria M1 ca “exista persoane, mai precis persoane publice, membri ai guvernului, pe care SUA nu le considera potrivite pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii”. Din declaratia insarcinatului cu afaceri nu reiese daca interdictia priveste doar deplasarile private sau si cele oficiale ale membrilor guvernului, informeaza Hotnews.ro.
 
Potrivit sursei citate, scandalul diplomatic a debutat vineri, cand intr-o discutie insarcinatul cu afaceri al SUA a admis, fara sa precizeze numele persoanelor, ca SUA au introdus interdictii de calatorie pentru un numar de pana la 10 persoane functionari guvernamentali, oameni de afaceri apropiati guvernului FIDESZ, dar si membri ai guvernului, pentru atingerea adusa intereselor americane, coruptie sau afaceri legate de acest fenomen. 

CITESTE SI:  NULAND: Cum puteti dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO cand ziua protejati oficialii corupti? 

Intre timp apar nume de pe lista in cauza. Astfel, portalul index.hu arata ca directorul, directorul adjunct si functionari ai Agentiei Nationale de Taxe si Impozite, un consilier al premierului Ungariei, dar si directori de fundatie apropiati FIDESZ sunt pe lista neagra.
 
Szijjártó Péter, ministrul relatiilor economice si afacerilor externe, a declarat intr-o conferinta de presa ca insarcinatul cu afaceri al SUA a vorbit despre pana la 10 persoane vizate de interdictia de calatorie, dar nu a precizat daca este vorba si de un membru al guvernului. Luni, 20 octombrie se va intruni de urgenta Comisia de Securitate Nationala a Parlamentului Ungariei pentru a dezbate acest grav incident diplomatic.

CITESTE SI: VIKTOR ORBAN vrea sa pledeze cauza RUSIEI in fata UE 

Sursa foto: washington post