A venit toamna si gospodinele au inceput deja sa-si faca provizii pentru iarna. Muraturile sunt primele in capul listei. Fie ca e vorba de varza, castraveti, gogonele sau gogosari in otet, aceste legume sunt absolut delicioase pe toata perioada de iarna.Desi traditia din bunici spune ca muraturile se pastreaza cel mai bine in butoaie de stejar, ceea ce dadea o aroma deosebita acestor preparate. Acum gospodinele folosesc mai mult borcane sau recipiente din plastic.Va prezentam mai jos o reteta de muraturi asortate: Ingrediente: o varza rosie, 5-6 gogosari, 7-8 castraveti, cateva radacini de hrean, 7-8 buchetele de conopida, 5-6 gogonele, otet, piper boabe, mustar boabe, foi de dafin Legumele trebuie preparate dupa cum urmeaza: – varza va fi tocata- gogosarii vor fi taiati in feliute- castravetii vor fi taiati in jumatati sau sferturi- conopida impartita in buchetele nu foarte mari- gogonelele vor fi taiate feliiBorcanele trebuie fierte inainte, apoi scoase pe un prosop si uscate. In fiecare borcan se pune cate putin din fiecare leguma pana cand se termina ingredientele. Se adauga radacini de hrean, cateva boabe de mustar, piper si 1-2 foi de dafin in fiecare dintre borcane. Se pun apoi cate doua linguri de otet, se adauga apa si o lingurita de zahar in fiecare borcan. Dupa ce se pun capacele, se pun borcanele inca o data la fiert pentru a se vida. Borcanele cu muraturi asortate se depoziteaza cu capacul in jos pentru a nu fermenta. Sursa foto: Diva Hair