Consiliul National al PNL a aprobat CRITERIILE de constituire a NOILOR STRUCTURI DE CONDUCERE de la NIVEL LOCAL

Consiliul National a noului PNL a adoptat sambata doua hotarari cu privire la modul de organizare si de functionare a partidului.

O hotarare stabileste ca organizatiile judetene sunt conduse de doi copresedinti, iar pe perioada de valabilitate a dispozitiilor tranzitorii prevazute de statut conducerea organizatiilor judetene este asigurata de Comitetul Judetean Executiv (CJEX) si de Biroul Politic Judetean comasat paritar.

CJEX este alcatuit unde exista patru-sase colegii de deputati din 23 de membri, 7-9 colegii de deputati din 26 de membri si peste zece colegii de deputati din 29 de membri, din parlamentarii alesi in judetul respectiv, presedintii organizatiilor interne, cu drept de vot consultativ. Membrii CJEX vor fi desemnati de fiecare partid care a fuzionat, din cadrul Biroului Politic Judetean, respectiv Biroului Permanent Judetean, la propunerea presedintelui organizatiei judetene si supusi aprobarii in Biroul Politic judetean al fostului PNL si in Colegiul Director judetean al fostului PDL. Din comitetele executive judetene fac parte ca membri de drept parlamentarii la nivelul judetelor.

Citeste si: ASUMAREA GUVERNARII si alcatuirea unei NOI MAJORITATI, prevazute in REZOLUTIA adoptata la Consiliul National al PNL

Conform documentului, ponderea membrilor din fiecare partid in Comitetul Judetean Executiv este stabilita in urma aplicarii unor criterii, respectiv 80 la suta rezultatul alegerilor europarlamentare si 20 la suta numarul primarilor in functie dupa aplicarea OUG 55/2014. Ponderea maxima este 65 la suta la 35 la suta.

In cazul in care, prin includerea parlamentarilor, ponderea stabilita conform prevederii legate de rezultatul alegerilor parlamentare si cea a numarului de primari se inverseaza, se suplimenteaza numarul membrilor CJEX astfel incat sa se mentina ponderea calculata.

Vechiul PNL are majoritate in 26 de comitete executive judetene, in timp ce fostul PDL detine majoritatea in alte 23 de comitete executive judetene.

Astfel, vechiul PNL detine majoritati in Bacau, Hunedoara, Buzau, Calarasi, Valcea, Constanta, Galati, Ilfov, Bihor, Botosani, Caras-Severin, Iasi, Olt, Giurgiu, Mehedinti, Teleorman, Maramures, Mures, Vrancea, Gorj, Vaslui, Ialomita, organizatiile Sectorul 3, Sectorul 5 si Sectorul 6 din Capitala, precum si organizatia municipala Bucuresti.

La randul sau, fostul PDL detine majoritatile in comitetele executive judetene din Arad, Suceava, Alba, organizatia pentru Diaspora, Dolj, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Dambovita, Timis, Prahova, Salaj, Brasov, Arges, Braila, Cluj, Covasna, Harghita, Neamt, Sibiu, Tulcea si organizatiile Sector 1, Sector 2 si Sector 4 din Capitala.

Citeste si: ALINA GORGHIU ii avertizeaza pe liberali: Inainte sa criticam ar fi bine sa ne uitam in curtea noastra

In ceea ce priveste organizatiile locale acestea sunt conduse de doi copresedinti. De asemenea, conducerea organizatiilor locale este asigurata de comitetul local executiv si de biroul politic local comasat paritar. Si in cazul Comitetului executiv de la nivel local sunt stabilite anumite criterii pentru membri din care este alcatuit, in functie de existenta sau inexistenta unui primar din partea celor doua partide.

In cadrul Comitetului executiv judetean si local, secretarul general va fi secretarul general al partidului cu ponderea mai mare, iar secretarul general al partidului cu ponderea mai mica este secretar general adjunct.

Termenul de infiintare a Comitetelor judetene executive este 28 februarie, iar al Comitetelor locale executive este 31 martie.

Documentul stabileste ca membrii Comitetelor executive judetene si locale isi pastreaza functiile din Birourile judetene si locale ale fostelor partide. La desemnarea membrilor CJEX, fiecare partid va desemna si cate doi supleanti, care vor fi cooptati in CJEX in cazul vacantarii unei pozitii.

Cea de-a doua rezolutie adoptata la Consiliul National al PNL stabileste atributiile Biroului Politic Judetean, Biroului Politic Local ale Comitetului Judetean Executiv si ale Comitetului Local Executiv.

Comitetul Executiv Judetean este organismul de conducere mai restrans fata de Birourile Permanente reunite ale vechiului PNL si fostului PDL, fiind cel care ”organizeaza si conduce intreaga activitate interna a partidului la nivel judetean intre doua sedinte consecutive ale BPJ”.

Prima Hotararea adoptata in Consiliul National al PNL de sambata poate fi descarcata de aici, iar cea de-a doua, de aici.

Sursa foto: psnews.ro