In bagajul culinar al oricarei gospodine trebuie sa-si faca loc si ciorba ardeleneasca, un fel de mancare care, asa cum o spune si denumirea, este specifica partii de vest a tarii.
Gatita de obicei cu tarhon si smantana, este genul de ciorba usor acrisoara, buna de servit pe tot parcursul anului.
Ingrediente: 500 g carne de porc, aleasa in functie de cat de grasa trebuie sa va iasa ciorba; 70 g orez; 1 ceapa; 1 telina; 1 morcov mare; 1 pastarnac; 1 radacina patrunjel; o jumatate de ardei gras; 200 ml smantana; 1 lingura de targon; 1 lingura de faina; patrunjel; jumatate de lamaie pentru a acri ciorba; 2 linguri ulei; sare si piper.
Mod de preparare:
– fierbem carnea de porc, taiata cubulete, in 2 litri de apa, timp de 45 de minute.
– incingem bine uleiul dupa care calim in el timp de 10 minute ceapa tocata marunt, morcovul, telina, radacina de patrunjel, pastarnacul si ardeiul taiat cubulete
– legumele inmuiate putin se adauga la supa plus verdeata, piperul si sarea, dupa care se lasa la fiert, la foc mic, timp de 15-20 de minute.
– orezul se fierbe separat si se scurge
– smantana se combina cu faina, apoi se adauga peste ea 5 polonice de supa fierbinte. Se toarna incet in oala cu supa amestecandu-se in continuu pentru a nu se branzi.
– se adauga tarhonul si zeama de lamaie dupa care supa se lasa la foc mic inca 10 minute
– la final se aduga orezul si patrunjelul, apoi ciorbita este gata.
Pofta buna!
Sursa foto: restauranteromania.blogspot.com